Jongste machinist maakt eerste Tijdreis in 2024

12 FEB 2024 11:01 | Museumstoomtram Hoorn-Medemblik / Exploitatiemaatschappij Museumstoomtram

Machinist Daan Müller treft voorbereidingen voor de eerste rit die de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik dit jaar uitvoert. De NS 6513 wordt getest voor het nieuwe seizoen. Enkele jaren geleden is deze stoomlocomotief uit 1887 in rijdende staat gerestaureerd in het museum. Daarmee is het het oudste nog dienstvaardige exemplaar in ons land.

115 jaar jonger

Daan werd 115 jaar later geboren. Met zijn 22 jaar is hij juist de jongste stoomtreinmachinist van Nederland.

Daan is na zijn HBO-studie werktuigbouwkunde vorig jaar in dienst gekomen als conservator bij de Museumstoomtram en werkt daar aan het onderhoud en de restauratie van de stoomlocomotieven. Kort daarna deed hij ook examen als machinist op de historische locomotieven.

Om zes uur is Daan begonnen met het opstoken van het vuur in locomotief NS 6513. Vier uur later is er genoeg stoom om de reis naar station Wognum en terug met succes te kunnen maken.

Voorjaarsvakantie

Tot begin jaren 1930 reden locomotieven van dit type onder andere de stoomtrams rond in Ede, Gouda en in Friesland. Vanaf 17 februari rijdt locomotief NS 6513 de stoomtrams vanaf Tramstation Hoorn naar Wognum tijdens de ontdekkingsreis ‘Op Stoomtramavontuur’ in de voorjaarsvakantie. Meer info: stoomtram.nl

 

Foto: Machinist Daan Muller, Noah van Kipshagen, vrij van rechten

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur