Steeds meer online datingfraude bij beleggingen

19 DEC 2022 14:45 | Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Totale financiële schade online datingfraude nu al 4 miljoen euro

De Fraudehelpdesk signaleert een toename in het aantal meldingen van beleggingsfraude bij online dating. Van het totaal aantal meldingen van online datingfraude dit jaar probeerden fraudeurs in 11% van de gevallen hun date te verleiden om te beleggen. In 2021 bedroeg dit percentage nog iets meer dan 2%. De totale financiële schade voor online datingfraude bedraagt van 1 januari 2022 tot begin december 4 miljoen euro. Deze schade is opgelopen door 193 van de 426 slachtoffers. Dit is gemiddeld ruim € 20.000 per slachtoffer. “Dat is veel geld én elk slachtoffer is er één te veel, want online fraude heeft ook veel emotionele impact”, aldus CCV-adviseur Eva Whyte. Uit cijfers blijkt  dat in de wintermaanden en met de feestdagen voor de deur meer mensen op zoek zijn naar een romantische relatie, vooral op een datingsite. Daarom start de online campagne ‘Check nu je date’ weer om juist mensen in de komende periode te waarschuwen.

Bij online datingfraude - waarbij iemand wordt opgelicht door een persoon die ze ontmoeten op een datingsite, website, sociale media of online game - zijn oplichters steeds vaker uit op het geld van mensen. Met de campagne ‘Check nu je date’ biedt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) online daters handvatten om te voorkomen dat ze worden opgelicht in de liefde. Het CCV doet dit samen met de Match Group en hun merken Lexa en Ourtime, de Online Dating Association, de Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor de campagne zijn drie podcasts gemaakt, waarin slachtoffers onder meer vertellen over de fraudesignalen die zij genegeerd hebben, doordat ze zo verliefd waren. Eén van de podcasts gaat in op online fraude met beleggingen.  

Signalen van online datingfraude

Online datingfraude bestaat uit verschillende aspecten, waarvan beleggingsfraude er één is. Geld vragen, overladen met liefde en niet willen (video)bellen zijn signalen om alert op te zijn. "Als je vermoedt dat je wordt opgelicht, meld je dan bij de Fraudehelpdesk, doe aangifte bij de politie en schakel voor juridische en psychosociale ondersteuning Slachtofferhulp Nederland in", adviseert Whyte.

Check nu je date!

De campagne ‘Check nu je date!’ richt zich op Nederlandse online daters. Hoe weet je of jouw relatie echt is?

  • 1.    Check naam en foto in zoekmachines
  • 2.    Twijfel als date niet wil videobellen
  • 3.    Raak niet geïsoleerd en praat erover met je omgeving
  • 4.    Geef geen geld.

Publiciteit

In de (koude) wintermaanden zijn mensen vaker op zoek naar een romantische relatie, vooral op een datingsite. Daarom laat Match Group van 19 december tot en met 14 februari de campagne zien op de platforms Lexa and Ourtime. Daarnaast plaatst het CCV advertenties op Facebook. Op deze manier worden online daters geholpen signalen van datingfraude te herkennen en zichzelf online beter te beschermen.

Podcasts luisteren

Wie te maken heeft met datingfraude, meer informatie wil over de campagne of de podcasts wil beluisteren, kan terecht op hetccv.nl/dating.

 

Meer binnen deze rubriek