Nederland heeft niet langer duurste energie in Europa dankzij compensatie

27 OKT 2022 09:00 | Keuze.nl - Vergelijkgroep B.V.

Nederlandse huishoudens betaalden afgelopen maanden nog de hoogste prijs voor gas en elektriciteit in Europa. Door de prijscompensatie van € 190,- in november en december daalt Nederland naar de 8ste plaats op de ranglijst. Dit blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door energie-prijsvergelijker keuze.nl.

Top 10 landen met de duurste energie in Europa

Dankzij de genomen maatregelen voor november en december is Nederland niet langer meer het duurste land op het gebied van gas en elektriciteit. Door de overheid aangekondigde energiecompensatie daalt Nederland naar de 7e plek. Gemiddeld betalen Nederlanders € 4,29 per kuub gas en € 0,67 per kWh. Dit is de prijs die wordt betaald zonder rekening te houden met de korting op de energiebelasting en de prijscompensatie. In de gemiddelde maandprijs zijn deze compensaties wél meegenomen. Hierdoor zakt Nederland een naar de 8ste plaats op de ranglijst.

De grafiek is gebaseerd op de ‘Household energy price index (HEPI)’ van september 2022. Hierin is de korting op de energiebelasting en de prijscompensatie voor november en december meegenomen.

De afgelopen maanden stond Denemarken op de tweede plek, net onder Nederland. Op dit moment is Denemarken koploper en is het verschil met Nederland een stuk groter geworden.

Bij een gemiddeld NIBUD verbruik van 2479 kWh en 1169 m3 betalen huishoudens in Denemarken ongeveer € 534,31 per maand. Voor Nederlandse huishoudens komt dit in november en december uit op zo’n € 300,- per maand.  

De andere landen in Europa zijn redelijk stabiel gebleven in positie op de ranglijst.  

De energiecompensatie in het kort

Aankomende november en december krijgen alle huishoudens met een energieaansluiting een korting op hun energierekening van €  380,- in totaal (€ 190,- per maand). Elk huishouden met een eigen elektriciteit of gasaansluiting (kleinverbruik) heeft recht op deze compensatie.

Leveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de € 380,- verrekenen. Sommige energieleveranciers zullen het als korting verrekenen, terwijl anderen het bedrag direct zullen overmaken naar hun klanten. Energieleveranciers nemen zelf contact op met hun klanten vóór 1 oktober over hoe ze deze compensatie ontvangen. Een aantal grote leveranciers, waaronder Vattenfall en Eneco heeft dat al gedaan.

Energie compensatie in andere EU landen

Opvallend, in vergelijking met andere EU landen, is dat Nederland de hoge energiekosten voor alle huishoudens compenseert. Duitsland pakt dit anders aan door losse groepen zoals gepensioneerden en studenten te compenseren. België, Griekenland en Oostenrijk geven juist lagere inkomens een vaste compensatie. Spanje en Frankrijk hebben eerder dit jaar al een maximumtarief ingesteld.

Naast energiecompensatie, straks ook weer vaste contracten vanaf november

Vanaf november 2022 zullen er weer vaste energiecontracten beschikbaar komen. Dit geeft consumenten meer zekerheid hoeveel ze per maand aan energie kwijt zijn.

Volgens energie-expert Sander van Meggelen is het de komende twee maanden juist interessant voor consumenten om energiecontracten te vergelijken nu er weer vast aanbod aankomt.

We hebben van verschillende leveranciers waarmee wij samenwerken al gehoord dat ze plannen hebben om in de loop van november weer vaste contracten van 1 en 3 jaar aan te bieden. Door de gasprijs die onder de 100 euro ligt verwachten we bovendien dat deze contracten goedkoper zullen zijn dat het modelcontract die veel huishoudens nu hebben.”

Dit is een origineel bericht van Keuze.nl - Vergelijkgroep B.V.

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen deze rubriek