Nederlands kampioenen 2024 zijn Venlo, Vlaardingen en Halderberge
Minder tegels, meer groen. Afgelopen maanden wipten Nederlanders er lustig op los tijdens de vijfde editie van het NK Tegelwippen, waar een recordaantal van 199 gemeenten aan meedeed. In totaal werden meer dan 5,5 miljoen tegels ingewisseld voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dat zijn ruim 100 voetbalvelden aan groen erbij, een nieuw record. Vandaag maakt de organisatie de winnende gemeenten bekend in een nabeschouwing met Nederlands bekendste tegelwipper Lodewijk Hoekstra. De drie Gouden Scheppen gaan naar Venlo, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner. De grootste winnaar is gemeente Venlo. Inwoners van de Limburgse stad verwijderden 414.395 tegels, de meeste tegels van alle gemeenten. Deze prestatie wordt bekroond met de enige echte Gouden Tegel!
Van wipcoach tot wiplied
Het NK Tegelwippen leverde de afgelopen maanden weer veel vergroening op: van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten. Burgemeesters, wethouders, ondernemers en inwoners trokken hun scheppen uit de schuur om onze steden en dorpen koeler, waterbestendiger en biodiverser te maken. Zo reden Tegeltaxi’s af en aan, gaf de Utrechtse wipcoach een snelcursus tegelwippen en trok in Rotterdam een ‘groene karavaan’ voorbij. In Maashorst ging zelfs een hele buurt op de schop. En leerlingen van een basisschool in Drimmelen lieten luid van zich horen met hun openingslied van het nieuwe schoolplein.
Met 414.395 gewipte tegels spant Venlo de kroon. De gemeente sleept in totaal twee prijzen in de wacht. Wethouder Marij Pollux is apetrots: “We zijn van ambitie naar actie gegaan en meer dan 414.000 gewipte tegels zijn het resultaat! Dit succes is te danken aan onze gezamenlijke inzet met bewoners, scholen en de gemeente. Hierdoor hebben we Venlo groener, mooier, schoner en gezonder gemaakt tijdens het NK Tegelwippen.”
Nederland rijgt records aaneen
Dit jaar deed bijna 60 procent van alle Nederlandse gemeenten mee aan het toernooi, dat sinds 2020 jaarlijks terugkeert, en het aantal gewipte tegels nam flink toe. Van 1,5 miljoen tegels in 2021 naar dus meer dan 5,5 miljoen dit jaar. De totale tegelstand staat inmiddels op bijna 14,5 miljoen, gerekend vanaf de eerste editie. In juni werd de 10 miljoenste gewipte tegel gevierd met wiptips van ‘Eigen Huis & Tuin’-expert Boer Tom. Daarnaast pakten Vlamingen ook massaal de schep op tijdens de tweede editie van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen waar inmiddels ruim 5 miljoen tegels zijn vervangen door groen.
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat, zelf fervent tuinier, begrijpt de groeiende belangstelling voor vergroenen maar al te goed. “Dit jaar zijn ruim 5,5 miljoen tegels gewipt. Wat een getal! Maar ik snap het ook wel: een groene tuin maakt mensen nou eenmaal gelukkig, zo wijst onderzoek uit. Zelf kom ik helemaal tot rust als ik aan het tuinieren ben en vogels en vlinders bekijk die eten en bescherming vinden in mijn tuin.”
Kleine actie, groot resultaat
De wedstrijd mag dan voorbij zijn, maar het wippen gaat gewoon door. En dat is hard nodig: bijna de helft van de 5,5 miljoen Nederlandse tuinen ligt nog vol met stenen en grind. Elke tegel die plaatsmaakt voor groen draagt bij aan een klimaatbestendig Nederland, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Geveltuinen, of mini-stadstuintjes, met veel planten en een grote diversiteit aan planten, blijken een oase voor insecten. Bovendien bieden ze verkoeling tijdens hete zomers en helpen ze regenwater beter af te voeren, wat wateroverlast tegengaat. Klimplanten tegen een muur kunnen zelfs isolerend werken.
Lodewijk Hoekstra benadrukt: “De herfst is hét moment om te planten; de grond is nu nog lekker warm en vochtig, ideaal voor sterke wortelgroei. Dus haal die tegel eruit en zet er groen voor terug, ook nu het NK Tegelwippen voorbij is.”
Voorbeschouwing: Oranje vs Rode Duivels
Na vijf edities van het NK Tegelwippen en twee jaar Vlaams Kampioenschap Tegelwippen valt er dus nog genoeg te wippen, concludeert de organisatie. “Onze droom is dat er geen zinloze verharding in Nederlandse en Vlaamse tuinen meer te vinden is”, zegt mede-initiatiefnemer Eva Braaksma van creatief bureau Frank Lee. “Voorlopig liggen de kansen nog voor het oprapen. Volgend jaar starten we daarom weer in maart en dagen we Vlaanderen uit in de allereerste derby der Lage Landen.” Het belooft een zinderende wedstrijd te worden tussen Oranje en de Rode Duivels.
Over NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De competitie maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners. De coalitie organiseert meerdere activiteiten in het kader van het vergroenen van tuinen.
Vorige edities
In totaal zijn in vijf edities ruim 14 miljoen tegels gewipt. Dat staat gelijk aan circa 260 voetbalvelden. Het NK Tegelwippen begon in 2020 met een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam en breidde in 2021 uit naar 81 gemeenten die ruim 1,5 miljoen tegels verwijderden. In 2022 liep dat op naar 135 gemeenten en 2,8 miljoen tegels. Daarna groeide de wedstrijd door naar 173 gemeenten die in 2023 zo’n 4,5 miljoen tegels wipten, met als hoogtepunt 199 gemeenten en ruim 5,5 miljoen gewipte tegels in 2024.
NK Tegelwippen online
Meer informatie en de actuele Tegelstand is te vinden op nk-tegelwippen.nl.
Het NK Tegelwippen is op social media te volgen via:
● instagram.com/nktegelwippen
● facebook.com/nktegelwippen
● twitter.com/tegelwippen
Dit is een origineel bericht van NK Tegelwippen