'Weer speelt een grote rol in mate waarin overlast pollen wordt ervaren'

24 APR 2023 13:38 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Meteoroloog, Weeronline.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Hooikoortspatiënten opgelet: de grassen komen eraan | RTL Nieuws

Het graspollenseizoen komt geleidelijk op gang en de eerste grassoorten, zoals de grote vossenstaart, beginnen te bloeien. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij ongeveer 2 miljoen Nederlanders hooikoortsklachten. Op dit moment bloeien ook nog de berken massaal en het sterk allergeen pollen veroorzaakt bij zo’n 1 miljoen Nederlanders klachten.

Het weer speelt een grote rol in de mate waarin overlast wordt ervaren. De komende dagen is het vrij koud voor de tijd van het jaar en dit remt de ontwikkeling en bloei van het gras wat af. Bovendien komt het tot buien en buien zorgen niet alleen voor een schonere lucht, maar ook voor een vochtige bodem. Daardoor kan het gras de komende tijd goed groeien en bloeien. Als dan de temperaturen stijgen, vanaf Koningsdag, dat zal de groei en bloei van gras goed op gang komen. De hooikoortsklachten nemen dan ook duidelijk toe.

Piek hooikoortsseizoen

Halverwege mei is het boompollenseizoen voorbij en kunnen mensen die last hebben van boompollen opgelucht ademhalen. Richting het midden van mei zullen steeds meer grassoorten beginnen te bloeien en in de tweede helft van mei en in juni vindt normaal gesproken de piek van het hooikoortsseizoen plaats.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid