Dit is een expertquote van Igor Timmermans, consultant HR- en salarisadministratie bij Loket.nl.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Het minimumloon is gestegen, wat betekent dat voor u en bedrijven?
Vanaf 1 januari 2023 is het wettelijk minimumloon gestegen. Het laagste loon ging met ruim 10 procent omhoog. De verhoging heeft gevolgen voor veel werkgevers in Nederland. De personeelskosten voor een minimumloner stijgen in 2023 met zo’n 225 euro per maand. Die verhoging zal het meest voelbaar zijn voor mensen die in restaurants, winkels of in de landbouw werken. Dat blijkt uit onderzoek van Loket.nl.
In 2023 stijgen de directe loonkosten van een 21-jarige minimumloner naar ruim 2.408 euro per maand. In 2022 was dit nog zo’n 2.182 euro per maand, een stijging van bijna 226 euro. De werknemer ontvangt een loon van 1.934,40 euro.
Bij de berekening is geen rekening gehouden met indexatie en eventuele wijzigingen in pensioenen of andere indirecte loonkosten. Daarnaast is ervan uitgegaan dat werknemers de loonheffingskorting hebben toegepast.
De loonkostenstijging is voelbaar bij veel werkgevers in Nederland. In het Nederlandse mkb verdient 13 procent van de werkzame beroepsbevolking het minimumloon. Maar de horeca, detailhandel en ambachten en het agrarisch bedrijf merken daarvan het meest. Zij vertegenwoordigen bijna de helft (47,5 procent) van alle minimumloners in het mkb.
Minimumloners gaan er netto het meest op vooruit
Uit eerder onderzoek van Loket.nl bleek dat elke werknemer in Nederland er minimaal 85 euro netto per maand op vooruit gaat. Maar werknemers met het minimumloon gaan er zelfs ruim 200 euro per maand op vooruit.