Oud-premiers van de drie Benelux landen ontvangen euromuntset 2024 voor 80 jaar Benelux

05 SEP 2024 18:51 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

De oud-(vice)premiers van België, Nederland en Luxemburg ontvingen in het Egmontpaleis te Brussel officieel de Benelux euromuntset 2024, ter ere van 80 jaar Benelux. De muntset is een gezamenlijke uitgifte van de Koninklijke Munt van België, Koninklijke Nederlandse Munt en de Centrale Bank van Luxemburg. De muntset staat dit jaar helemaal in het teken van het jubileum van deze unieke, grensverleggende Douane-Unie, om het belang hiervan extra te benadrukken. De set is in beperkte oplage verkrijgbaar op knm.nl en herdenkingsmunten.be.

De muntsets werden vandaag officieel overhandigd door Muntmeester Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt aan oud-premier van België Yves Leterme, oud-premier van Nederland Jan Peter Balkenende en oud-vicepremier Jean Asselborn van Luxemburg, op de Benelux-dag viering in het Egmontpaleis te Brussel.

"De Benelux begon als een visionair idee in een tijd van oorlog en wederopbouw en is vandaag springlevend als een symbool van grensoverschrijdende samenwerking. De komende jaren blijven we bouwen aan een Benelux die grenzen beslecht voor onze burgers en bedrijven en die bijdraagt aan een sterker Europa. Deze penning staat daar symbool voor." - Frans Weekers, secretaris-generaal van de Benelux.

”Onze herdenkingspenningen dienen om organisaties, personen, of gebeurtenissen te eren die een grote impact hebben op ons land en onze burgers. Deze herdenkingspenning past in dat rijtje. De Benelux bewijst reeds 80 jaar haar meerwaarde. Zeker in tijden van toegenomen geopolitieke spanningen, blijft de Benelux een baken van vertrouwen voor grensoverschrijdende samenwerking.”- Vincent Van Peteghem, Minister van Financiën België.

80 jaar Benelux

Op 5 september 1944, toen de Tweede Wereldoorlog stilaan op zijn einde liep, vond in Londen overleg plaats tussen de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse regering in ballingschap. Dit overleg resulteerde in de oprichting van een unieke, grensverleggende Douane-Unie die daarna, via de Benelux Economische Unie, zou uitgroeien tot de huidige Benelux Unie en een inspiratiebron was voor de Europese samenwerking. Deze belangrijke mijlpaal viert vandaag zijn 80ste verjaardag en wordt op passende wijze herdacht met de uitgifte van deze nieuwe Benelux-set 2024.

Alle Benelux-euromunten 2024 op een rij

Deze fraaie muntenset groepeert alle 24 euro’s van 2024 uit België, Nederland en Luxemburg in een onberispelijke BU-kwaliteit. De luxe vierluik kaartverpakking met genummerde sleeve staat dit jaar geheel in het teken van 80 jaar Benelux. Lees meer over de belangrijke mijlpalen van tachtig jaar Benelux. 

De set bevat daarnaast een exclusieve penning met een diameter van 30 mm. Op de voorzijde: 80 JAAR ANS JAHRE YEARS en het officiële logo van de Benelux. Verder staan hier de munt- en muntmeestertekens. Op de keerzijde zien we de landkaart van de Benelux en daar omheen, met pijltjes om de wisselwerking aan te duiden, de drie huidige pijlers van de Benelux gedachte: ECONOMY => SUSTAINABILITY => SAFETY.

De uitgifte is verkrijgbaar op: www.knm.nl en  www.herdenkingsmunten.be.

Meer binnen deze rubriek