Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen langer open voor publiek & nieuwe kinderaudiotour

03 JUN 2024 12:14 | Koninklijke Verzamelingen - Dienst Koninklijk Huis

Zijne Majesteit de Koning stelt van 17 juli tot en met 4 augustus 2024 Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen open voor publiek. In totaal kunnen 43.000 bezoekers, 8.000 meer dan vorig jaar, deze zomer het werkpaleis van de Koning bezichtigen en kennismaken met de rijke geschiedenis van dit culturele erfgoed. Speciaal voor kinderen is er nu ook een interactieve multimediatour door Paleis Noordeinde. Tickets zijn vanaf vandaag, 3 juni 10.00 uur, te reserveren via www.koninklijkeverzamelingen.nl/tickets.

Wat is er te zien?

Bezoekers van Paleis Noordeinde krijgen het zogeheten Corps de Logis te zien, de ruimtes die de Koning gebruikt voor ontvangsten. Zij zien onder andere de Balkonkamer, waar nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven aan de Koning overhandigen, de Puttikamer, waar het Koninklijk Paar wekelijks vergadert met hun adviseurs en de Grote Balzaal waar jaarlijks onder andere de Appeltjes van Oranje worden uitgereikt. Met een multimediatour zien bezoekers van het Paleis niet alleen de werkvertrekken, maar ervaren zij ook de geschiedenis ervan. De tour bevat een welkomstwoord van Koning Willem-Alexander en verhalen van medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis over hun werk in het Paleis. In de Koninklijke Stallen zijn de paarden en koetsen te zien, waaronder de Glazen Koets en de Gouden Koets, maar ook de historische en moderne auto’s. Informatiepanelen en publieksvideo’s vertellen de bezoekers meer over tradities, historie en het huidige gebruik van alle voertuigen.

Nieuw: kindertour in Paleis Noordeinde  

Voor  kinderen (8+) is er dit jaar een nieuwe multimediatour op Paleis Noordeinde. Op speelse wijze leren kinderen over het werk van de Koning, over de geschiedenis van het gebouw én daarmee ook van Nederland. Beveiliger Rico neemt de kinderen mee door het werkpaleis van de Koning en laat dingen zien die niet iedereen direct opvallen. De Koning heeft zelf ook een boodschap voor de kinderen. Bij de Koninklijke Stallen kunnen kinderen middels een speurtocht kennismaken met  tradities en leren over het historisch en modern vervoer van de leden van het Koninklijk Huis.

Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de Koning en zijn medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Ieder jaar worden er gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Bijvoorbeeld voor uitblinkerslunches, audiënties van staatshoofden, beëdigingen, het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs en de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. Paleis Noordeinde is bijna vijfhonderd jaar oud. Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje, woonde hier, stadhouder Frederik Hendrik hield er grote ontvangsten en Koning Willem I nam enkele jaren na zijn inhuldiging intrek in het Paleis. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana zijn op Paleis Noordeinde geboren.

Koninklijke Stallen

In 1815 richtte Koning Willem I het Koninklijk Staldepartement op. Het functioneert nog steeds als volwaardig staldepartement, met veel tradities en paarden, een collectie historische rijtuigen, paardentuigen en livreien. Een groot deel hiervan is nog in gebruik. Naast het traditioneel transport met rijtuigen, wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van hybride of volledig elektrische auto’s. Het departement verzorgt het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en ook van gasten en medewerkers. 

rijtuigen, wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van hybride of volledig elektrische auto’s. Het departement verzorgt het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en ook van gasten en medewerkers. 

Paleis Noordeinde en de Koninklijke stallen zijn gedurende drie weken, van 17 juli tot en met 4 augustus van woensdag tot en met zondag, te bezoeken. Paleis Noordeinde is die dagen geopend van 9.30 tot 17.00 uur en de Koninklijke Stallen van 12.00 tot 17.00 uur. Toegangsbewijzen zijn vanaf maandag 3 juni 10.00 uur te reserveren via www.koninklijkeverzamelingen.nl/tickets. 

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie) Voorafgaand aan de openstelling is er op dinsdag 16 juli tussen 11.00 en 13.00 uur voor media gelegenheid voor een voorbezichtiging van de opengestelde ruimtes in Paleis Noordeinde en op het Koninklijk Staldepartement. Dit is inclusief het kunnen beluisteren van de nieuwe kindermultimediatour met een boodschap van de Koning, een presentatie van de Appeltjes van Oranje in de Grote Balzaal en de opstelling van de geloofsbrieven bij de Koninklijke Stallen. Op 17 juli, de eerste dag dat het Paleis en de Stallen open zijn voor publiek, is er voor een beperkte groep media ook de mogelijkheid een registratie te maken. Programma 16 juli: 11.00-11.15 uur Ontvangst op Paleis Noordeinde, melden bij de Koninklijk Marechaussee in de Paleistuin. 11.15 uur Welkomstwoord door directeur Koninklijke Verzamelingen Claudia Hörster, en Stalmeester Hans Veenhuijzen. 11.30 uur Fotografen krijgen als eerste gelegenheid de ruimtes van Paleis Noordeinde te bezoeken. Aansluitend starten verslaggevers, tv, radio en online met de multimediatour. Na afloop kunnen media stand ups en/of korte interviews met Claudia Hörster afnemen. 12.30 uur Vertrek fotografen naar de Koninklijke Stallen. 12.15 uur Vertrek verslaggevers, tv, radio en online naar de Koninklijke Stallen. 13.00 uur Media kunnen de Koninklijke Stallen bekijken. Media kunnen stand ups en/of (korte) interviews met de Stalmeester opnemen. Programma 17 juli: 12.00 uur Ontvangst pers bij het voorplein van Paleis Noordeinde, waarna zij in het paleis en de stallen de eerste openstellingsdag voor bezoekers kunnen registeren. Geïnteresseerde media kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 5 juli 17.00 uur per e-mail aanmelden via accreditatie@minaz.nl U wordt verzocht naam, naam van het medium, functie, adres, telefoonnummer en e-mailadres door te geven. Freelancers kunnen zich alleen aanmelden via een opdrachtbrief/e-mail van hun opdrachtgever. Graag bij uw aanmelding aangeven op welke dag u wilt komen (16 juli, 17 juli, of allebei) en of u een interview met directeur Koninklijk Verzamelingen Claudia Hörster en/of Stalmeester Hans Veenhuijzen wenst op 16 juli. U ontvangt daarna een bevestiging van uw accreditatie. Bij een te grote mediabelangstelling wordt een beperkte toelatingsregeling gehanteerd, waarbij Nederlandse media voorrang krijgen. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen op 16 en/of 17 juli. Voor informatie over de persopenstelling: Josine Pelleboer T: 06 – 109 321 65 E: j.pelleboer@dkh.nl www.koninklijkeverzamelingen.nl/tickets Meer achtergrondinformatie over Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen vindt u op de websites van de Koninklijke Verzamelingen en het Koninklijk Huis Rijksvoorlichtingsdienst 070 – 356 4142 www.koninklijkhuis.nl www.instagram.com/koninklijkhuis www.facebook.com/koninklijkhuis www.x.com/koninklijkhuis www.threads.net/koninklijkhuis www.linkedin.com/company/koninklijkhuis www.youtube.com/koninklijkhuis

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws