'EU moet universeel vestigingsklimaat creëren'

13 MRT 2024 10:27 | nlmtd
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mike Hoogveld

Aanleiding:
Grote bedrijven dreigen met vertrek uit Nederland: loze woorden of reële optie? | Economie | NU.nl

Een felle discussie is opgelaaid over het vestigingsklimaat van Nederland voor buitenlandse bedrijven en werknemers. Deze discussie zal blijven terugkeren zolang landen binnen Europa tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden. Wil de EU kunnen blijven concurreren met de rest van de wereld dan zal het een gezamenlijke vuist moeten maken door vestigingsconcurrentie tussen haar ledenstaten te beperken.

Multinationals en de Nederlandse overheid staan weer eens lijnrecht tegenover elkaar. De inzet: fiscale voordelen voor de onderneming en hun buitenlandse werknemers. Het is voor de overheid als balanceren op een slap koor. Enerzijds wil het de economie toekomstbestendig stimuleren. En anderzijds moet het een balans vinden in haar belastingregels voor deze internationale partijen en die voor de nationale ondernemingen en werknemers.

Het is eigenlijk onbegonnen werk, want we leven niet op een eiland. Europese landen proberen elkaar namelijk continu af te troeven met belastingvoordelen om veelbelovende bedrijven en getalenteerde werknemers uit het buitenland te lokken. Dat leidt tot een opportunistische, korte termijn aanpak waardoor de toekomstige economische positie van de EU en haar burgers wordt uitgehold. Dit is op lange termijn onhoudbaar en zal mogelijk een negatieve impact hebben voor de samenleving en planeet.

De enige manier om dit te doorbreken is collectief handelen. En de oplossing daarvoor is onmogelijk op het niveau van de landen zelf, gezien hun eigenbelang. Om dit te bereiken zal dus de EU moeten komen met spelregels die zorgen dat landen op fiscaal vlak een uniform vestigingsklimaat kennen. En hopelijk zal daarna de VN het initiatief nemen om ook de fiscale concurrentie tussen continenten te stoppen.

Credits afbeelding: Ibrahim Boran - Unsplash
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van nlmtd

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Economie en geld