Vandaag is het vooral in Noord-Nederland in de ochtend guur weer met veel wind en hagel- en sneeuwbuien. Komende nacht en vrijdag staan er voor het hele land weer winterse buien op het programma. Aan de westkust is vrijdag weer kans op zware windstoten. Vanaf zaterdagavond stroomt veel zachtere lucht over ons land en zondag is zelfs kans op datum-warmterecords.
In de nacht naar donderdag en donderdagochtend is voor de eerste keer dit winterhalfjaar op uitgebreide schaal gestrooid in het land. Aan de grond vriest het op veel plekken, waardoor het regionaal glad kan zijn. In het midden en zuiden kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De noordelijke helft heeft daarnaast ook te maken met winterse buien. Rijkswaterstaat heeft sinds middernacht al bijna 2 miljoen kilo zout gestrooid. Ook is er verspreid over het land wat sneeuw gevallen. Op enkele plaatsen is dit nog terug te zien door een dun sneeuwdek van ongeveer een centimeter.
Buien vandaag vooral voor het noorden
In de noordelijke helft lijkt het weer van vanochtend sterk op dat van gisteren. Er komen talrijke buien voor met kans op hagel, onweer en landinwaarts (natte) sneeuw. Hierbij kan het tijdelijk wit en glad worden. Ook waait er een matige tot vrij krachtige westenwind. Aan zee is de wind zelfs krachtig tot hard en de gevoelstemperaturen liggen bijna overal (ruim) onder het vriespunt. Eventuele sneeuw dat blijft liggen dooit na de buien vrij snel weer weg. In de zuidelijke helft van het land zijn er vanochtend al veel minder buien en waait het ook minder hard. Wel kan het lokaal glad zijn door bevriezing. Dit geldt vooral voor koude plekken, zoals bruggetjes, die niet gestrooid zijn.
Ook vanmiddag blijft de noordelijke helft gevoelig voor winterse buien die vanaf de Noordzee overtrekken. Als de intensiteit hoog genoeg is kan het lokaal wit worden. In het zuiden blijft het vanmiddag overwegend droog met een mix van wolken en zon. De temperatuur stijgt daarbij naar 3 graden in het binnenland tot 6 graden aan zee. Tijdens buien in het noorden daalt de temperatuur tot dichtbij het vriespunt.
Buien leven weer op, gure vrijdag
Donderdagavond zijn er opklaringen en gaat het landinwaarts een graadje vriezen. In de nacht naar vrijdag neemt de buiigheid vanuit het noordwesten weer toe. Deze buien kunnen winters zijn en lokale gladheid opleveren, vooral in het binnenland waar de temperatuur rond of net onder het vriespunt ligt.
Vrijdag wordt een gure dag met buien waarbij het kan hagelen en vooral in de ochtend valt in het binnenland ook natte sneeuw. Ook is er kans op een klap onweer. Het wordt tussen de buien door 4 tot 7 graden, maar de wind maakt het voor het gevoel een stuk kouder. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen en de wind is ook vlagerig. Aan zee is de wind krachtig tot hard. Tijdelijk kan de wind stormachtig, windkracht 8, worden en dan is er kans op zware windstoten.
Hieronder in de tabel de gevoelstemperatuur in de winter die wordt bepaald door de temperatuur en de windkracht.
Zeer zachte lucht op komst
Zaterdag start op de meeste plaatsen droog en in de ochtend is er ruimte voor de zon. Geleidelijk raakt het geheel bewolkt en in de middag gaat het in het westen regenen. Het is dan 3 graden in het noordoosten tot 6 graden in het zuiden en westen. De wind komt uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig. Later in de middag en zaterdagavond breidt de regen uit naar het oosten. De regen gaat samen met zachtere lucht en de temperatuur stijgt in de nacht naar zondag geleidelijk naar 8 tot 11 graden.
Mogelijk temperatuurrecords op zondag
Zondag waait er een stevige zuiden- tot zuidwestenwind. Er is veel bewolking, maar mogelijk schijnt in het zuidoosten en oosten ook af en toe de zon. In het westen en noordwesten is de kans op regen het grootst.
Het wordt 13 tot 16 graden en in het zuidoosten is lokaal zelfs 17 graden mogelijk. Met deze temperaturen is kans op een datum-warmterecord. In De Bilt staat dit record op 14,4 graden, gemeten in 1980. Over alle waarneemstations in het hele land is het datumrecord 16,3 graden, gemeten in Ell (Limburg) in 2003.
De eind-november-records staan overigens nog een stuk hoger. Op 25 november 2006 werd het 18,9 graden in Ell en Maastricht. Op deze dag werd het 17,2 graden in De Bilt.
Komende maandag kan het regionaal nog 15 of 16 graden worden, maar de kans op datum-warmterecords is dan heel klein.
Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/21-11-2024-guur-komt-er-nog-meer-sneeuw
Dit is een origineel bericht van Weeronline
Ga naar alle berichten van deze organisatie.