Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Ingelise de Boer, Europese Commissie. Aanleiding: Sla de wolven, herder! | ANP
Nederland beschermt de wolf sinds 1979 door de ondertekening van de Conventie van Bern, een internationaal verdrag dat voorziet in het behoud van soorten dieren en planten. De wolf staat sindsdien op de lijst met bedreigde diersoorten die bescherming nodig hebben. In 1992 is dat via de Habitatrichtlijn verankerd in Europese wetgeving. Nederland was destijds een van de voorvechters van deze regels. Toen de wolf vanuit Duitsland steeds dichter naar ons land kwam werd deze door de Nederlandse overheid in 2014 toegevoegd aan lijst met beschermde binnenlandse soorten.
De Habitatrichtlijn beschermt meer dan duizend soorten zeldzame of bedreigde planten en dieren in de EU. De wet bepaalt welke diersoorten en de mate waarin deze beschermd worden. Wolven vallen in de categorie die streng beschermd moet worden in de hele EU, zowel binnen als buiten Natura2000-gebieden, dus ook in Nederland. Dat betekent dat er niet op gejaagd mag worden.
Er zijn wel een aantal mogelijkheden om van de beschermde status af te wijken. Bijvoorbeeld vanwege aantoonbare ernstige schade aan gewassen, vee of bossen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Finland waar de wolf iets minder bescherming geniet om ook het rendier een kans te geven. Maar dit kan alleen onder zeer strikte voorwaarden en pas als alle mogelijke wolfwerende maatregelen genomen zijn. Denk hierbij aan kuddewaakhonden, ’s nachts ophokken van vee of het plaatsen van hekken.
De Europese Unie helpt de lidstaten ook om de financiële lasten van deze maatregelen te dragen. Dat kan bijvoorbeeld via de inzet van gelden uit het Europese landbouwbeleid. Iedere lidstaat kan in de nationale plannen voor de landbouwfondsen geld reserveren om vee te beschermen tegen grote roofdieren, zoals de wolf.
Dit is een expertquote van Ingelise de Boer, woordvoerder Europese Commissie in Nederland.