'Medemenselijkheid moet het uitgangspunt zijn voor migratiebeleid'

27 FEB 2023 13:21 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Ralph Severijns, onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen, Het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: 59 migranten omgekomen bij bootongeluk Italië

In het uiterste zuiden van Italië zijn de lichamen aangespoeld van 59 migranten die schipbreuk hebben geleden. Opnieuw overleden mensen die op weg waren naar Europa. Hulpverleners van het Italiaanse Rode Kruis waren betrokken bij de reddingsactie en borgen de lichamen. Daarnaast zijn de hulpverleners aanwezig om psychosociale ondersteuning te bieden en eerste hulp te verlenen aan de slachtoffers.

Migratie gaat over mensen; het is een van de grootste humanitaire uitdagingen van deze tijd. Steeds meer mensen moeten vluchten voor conflict, economische instabiliteit en de gevolgen van klimaatverandering. Mensen moeten enorme risico’s nemen om in veiligheid te komen. Het Rode Kruis ondersteunt op vrijwel alle migratieroutes ter wereld, maar zou willen dat dit niet nodig was.

Medemenselijkheid moet het uitgangspunt zijn voor migratiebeleid. Het bieden van levensreddende hulp zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, geen onderwerp van politiek debat. Mensenrechten en het vluchtelingenverdrag moeten gerespecteerd worden. Daarnaast is het nodig dat er meer geïnvesteerd wordt in veilige, legale manieren om te vluchten, zodat dit soort onmenselijke situaties niet meer hoeven voor te komen.

Meer binnen de rubriek Immigratie