'Ziekenhuizen horen een veilige plek te zijn tijdens gewapende conflicten'

18 OKT 2023 12:53 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Jan Tijmen Ninck Blok, Expert Humanitair Oorlogsrecht, Het Nederlandse Rode Kruis

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Dit is wat we nu weten over het bloedbad bij het ziekenhuis in Gaza

Ziekenhuizen mogen geen doelwit zijn van geweld tijdens gewapende conflicten. Juist op een plek waar mensenlevens gered worden, is zo'n verwoesting met zoveel doden onacceptabel. Een ziekenhuis is vaak het laatste sprankje hoop voor mensen die hulp zoeken in een al erbarmelijke situatie. Dit zou een veilige plek moeten zijn waar mensen de hulp krijgen die zij zo hard nodig hebben.

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over alle onschuldige mensen die, zoals in elk conflict, het hardst geraakt worden. Burgerobjecten, zoals ziekenhuizen en essentiële voorzieningen zoals elektriciteit, gezondheidszorg, zijn beschermd onder het humanitair oorlogsrecht.

Hulpverlening in de Gazastrook is zeer lastig. De Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in het gebied heet, doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen met medische zorg in de twee ziekenhuizen waar zij werken in Gaza.

Tegelijkertijd worden er ook hulpgoederen uitgedeeld, maar de noodvoorraden zijn bijna op. Ook werken ze onder extreme omstandigheden, door het tekort aan brandstof is er nauwelijks stroom. Er moeten keuzes gemaakt worden welke patiënten wel- en niet geholpen kunnen worden. Keuzes die je als hulpverlener nooit wil maken.

Hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan geven aan dat de situatie met de minuut verslechtert. Mensen, onder wie ontzettend veel kinderen, hebben geen veilige plek meer, er is een groot tekort aan brandstof, eten, drinken en medicijnen. Alle mensen, zowel in de bezette gebieden als Israël, hebben recht op humanitaire hulp en basislevensbehoeften.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws