'Steeds meer aanvragen van minderjarigen op zoek naar familie'

07 SEP 2023 09:29 | Rode Kruis

Dit is een expertquote van Ralph Severijns, onderzoeker en adviseur op gebied van migratie en vluchtelingen, Het Nederlandse Rode Kruis.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Aantal kinderen in noodopvang stijgt: 'Veiligheid en ontwikkeling in gevaar'

Naast dat het aantal kinderen en aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen in de noodopvang stijgt, kloppen er ook steeds meer minderjarigen bij het Rode Kruis aan omdat ze op zoek zijn naar hun familie. Zo kwam in de eerste helft van 2023 maar liefst 43 procent van de nieuwe Restoring Family Links-aanvragen van minderjarigen. Deze minderjarigen zijn vaak alleen naar Nederland gekomen en hebben een erg traumatische reis erop zitten, waarbij het contact met familie direct na vertrek of onderweg verloren is gegaan.

Via het programma Restoring Family Links helpt het Rode Kruis met het zoeken naar familieleden en het herstellen van contact. Dat is soms heel moeilijk, maar kan ook tot bijzondere herenigingen leiden. Veel mensen die naar Nederland vluchten, zijn het contact met hun dierbare verloren als gevolg van een conflict, natuurramp of omdat ze plots moesten vluchten. Door ons wereldwijde netwerk kunnen we samen met de hulpvrager zoeken naar familie. Dit kan op verschillende manieren, waaronder via ons platform ‘Trace The Face’, waar duizenden mensen op staan die op zoek zijn naar een familielid.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen