'Van Nispen neemt grote stap richting minister van Zwemveiligheid'

12 OKT 2021 11:29 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding:  Mogelijk toch sneller weer recreatief zwemmen in het Eindhovense Ottenbad | Deze verhalen mag je niet missen | ed.nl

“Zwemonderwijs in zwaar weer." Dat was de titel van de brief aan de Kamerleden over het schrijnend tekort aan zwembadpersoneel in de branche. Natuurlijk is de zwembranche niet de enige die kampt met tekorten, kijk bijvoorbeeld naar de horeca. Maar dat neemt niet weg dat de consequenties een extreem verschil zijn. In de horeca kunnen er minder mensen eten, maar in de zwembaden kan er minder gezwommen worden of in het ergste geval minder zwemles gegeven worden. Deze twee zware consequenties hebben weer hun invloed op de zwemveiligheid in Nederland die daarmee verder onder druk komt te staan.

Aan de hand van de brief aan de Kamer van 6 oktober heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen kamervragen ingediend bij de minister. Doel is hiermee het gesprek te starten om dit schrijnende tekort structureel op te gaan lossen. De Gemeente Eindhoven heeft door toedoen van onder andere de NSWZ stappen kunnen maken om nieuw personeel te werven en die in januari gereed te hebben staan om het recreatief zwemmen en de aqualessen weer doorgang te laten geven.

Tijdens de lockdowns heb ik als voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid meerdere malen benadrukt hoe belangrijk het zwemonderwijs en de mogelijkheid tot zwemmen en sporten in het water is. Na lang aandringen van de NSWZ wat leidde tot OMT-advies 103 en een kabinetsbesluit tot het herstarten van de zwemlessen. Een gigantisch succes voor de zwembranche en de zwemveiligheid. Helaas kampt de branche nu met een ander probleem die de voortgang van de zwemlessen en daarmee de zwemveiligheid in de weg staat.

De signalen die uit de branche komen zijn verschillend. Werkdruk, salaris, werktijden, aantal contracturen, verantwoordelijkheid. Allerlei zaken die sterk van invloed zijn op de instroom in de branche. Dit is natuurlijk vanuit de branche bekend. Wat minder bekend is, is wat er nodig is om mensen van buiten de branche over de streep te trekken. Daarnaast het stimuleren van opleidingen onder de jeugd, zodat meer mensen het vak echt kiezen. Vergelijkbaar wat men voor de Pabo doet/deed, alleen nadat dit is afzwakt zie je het nu ook weer inzakken helaas.

Verder imago, een campagne om onder de aandacht te brengen wat voor een leuk en vooral belangrijk vak het is. Je leert kinderen iets waar zij de rest van hun leven plezier en profijt van hebben. Beter onder de aandacht brengen wat je aan omscholing kunt doen via UWV.

Allereerst is belangrijk te weten wat de branche met al zijn ervaring en kennis weten en kunnen delen zodat het effect maximaal is. Mijn inziens is het belang van het gebruik van de gezamenlijke zwembadbranche hierin leidend. Hierin is het bereik het grootst. Samen met deze partij kan er gedegen onderzoek gedaan worden voor het maximaal bereik.

Daarnaast moet er met de sportopleidingen in Nederland gezeten worden. Een aantal voorbeelden zijn MBO Sport en Bewegen, Alo, Calo om te motiveren de stages ook in het zwembad te lopen aangezien de kennis die zij hebben en krijgen in het zwembad terugkomt. Dit heeft met de branche (zwemscholen, zwembaden en verenigingen) van alle kanten impuls nodig om duidelijk te maken dat wat de jongeren op school leren terug te zien is tijdens de lessen of tijdens hun werk in het zwembad.

Zoals is gebleken tijdens de lockdowns is de afstand tussen de gesubsidieerde bonden en branchepartners en de daadwerkelijke mensen op de vloer levensgroot. Van hun kant geeft dit niet het complete beeld wat er nodig is om dit probleem goed in kaart te brengen. Een marketingcampagne zoals “Opeens weet je het, je wordt conducteur” zal niet voldoende zijn ben ik bang.

Ik stel voor dat dit vanuit de Kamer aangedragen kan worden bij de minister. In ons achterhoofd natuurlijk meenemen dat een branche zonder mensen het aanbod van zwemlessen zal doen slinken. Dit heeft dan weer gevolgen voor de zwemveiligheid in Nederland die dan volgende zomer weer extra onder druk komt te staan. Daarnaast is het van belang dat de Tweede Kamer al dan niet mondeling toegelicht krijgt wat er speelt in de branche en wat er moet gebeuren om gezamenlijk het probleem in kaart te brengen en structureel op te lossen. Hierin komen waarschijnlijk voldoende vragen die dan meteen opgelost kunnen worden. Uit ervaring weet ik dat er in de kamer voldoende vragen zijn wat betreft zwemonderwijs en de zwembranche.

De ingediende vragen voor de minister van VWS door Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP, zijn stap een. Nu zorgen voor verdere landelijke erkenning voor dit probleem en gezamenlijk op zoek naar een structurele oplossing.

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten