'Mensen kunnen komende dagen overlast verwachten door houtrook'

13 DEC 2023 10:19 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Meteoroloog, Weeronline.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Prijsplafond verdwijnt, energieprijs omhoog in januari

Gezelligheid en warmte bij het haardvuur en een mooi alternatief voor de hoge energieprijzen. Toch is hout stoken slecht voor de gezondheid. De rook is ongezond omdat bij verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide.

Rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen dan ook eerder klachten ontwikkelingen door houtrook.

Weersomstandigheden ongunstig

Vaak waait het in ons land en dan blijft de rook van houtkachels niet ‘hangen’, maar de komende dagen staat er juist weinig wind. Daardoor waait de rook minder goed weg en kunnen mensen klachten ervaren. Als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie. We raden dan ook aan om vooral deze dagen de houtkachel uit te laten.

In het weekend steekt er weer een matige wind op en zal de luchtkwaliteit langzaam weer verbeteren. Dan kan ook de open haard weer even aan.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid