Humanitas brengt buren dichter bij elkaar met steun van Oranje Fonds

16 JUN 2022 11:38 | Humanitas

Wil je iets betekenen voor je buurvrouw, oom, vriendin of andere naaste, maar weet je niet hoe? Met de challenges van ‘Humanitas voor de buur’ helpt Humanitas je op weg. Voor dit initiatief heeft Humanitas van het Oranje Fonds een bijdrage van € 50.000 ontvangen. De tweede challenge, Ontdek je luisterkracht, start op 27 juni. 

Al meer dan 75 jaar helpen de vrijwilligers van Humanitas mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Waardoor hun wereld, en op zijn beurt de wereld om hen heen, weer ietsje mooier wordt. Met Humanitas voor de buur gaat Vereniging Humanitas deze kennis en ervaring nu delen met iedereen die iets wil betekenen voor een ander. Het lijkt zo makkelijk, iemand helpen, maar soms is juist de eerste stap moeilijk te zetten. En wat is eigenlijk een goede tweede stap? En wanneer wordt het bemoeizorg in plaats van steun?  

Challenge: Ontdek je luisterkracht 

We praten met z'n allen wat af op een dag. Mening hier, oordeel daar. Vaak vergeten we te luisteren naar de ander. En dan hebben we het over echt luisteren. Hierover gaat onze tweede challenge Ontdek je luisterkracht die start op 27 juni. Je leert hoe je een luisterend oor kan zijn voor een ander, wat de grootste luistervalkuilen zijn en je krijgt tips voor luisteren met aandacht. Je meld je voor de challenges aan op www.humanitas.nl/voordebuur. Naast de challenges biedt Humanitas ook online trainingen die voor iedereen toegankelijk zijn, bijvoorbeeld in het helpen van mensen die stress ervaren of iemand verloren hebben. 

Humanitas voor de buur 

Wie zich aanmeldt voor de challenges van Humanitas voor de buur, ontvangt dagelijks een mail met inzichten en korte opdrachten om direct mee aan de slag te gaan. Denk aan een vijfdaagse mini-training over het belang van verbinding in de buurt. Of een week die volledig in het teken staat van het herkennen van eenzaamheid. De challenges zijn gebaseerd op de trainingen die vrijwilligers volgen voordat ze bij Humanitas aan de slag gaan.  

Over Humanitas 

Vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Jaarlijks helpen ruim 19.000 vrijwilligers zo'n 70.000 mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Ze geven bijvoorbeeld steun na het verlies van een dierbare, helpen de administratie weer op orde te krijgen of gaan op stap met kinderen van ouders die in de gevangenis zitten. Ze zijn maatjes die luisteren en meedenken. 

Over het Oranje Fonds 

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Het fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterkt en verbindt het organisaties en vrijwilligers die bijdragen aan een verbonden samenleving. Dit doet het Oranje Fonds dankzij steun van onder andere de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.  

 

Noot voor de redactie: Voor informatie over Humanitas kunt u terecht bij Nadia van Emmerik, projectleider Humanitas Academie, via n.vanemmerik@humanitas.nl of 020 523 11 00. Voor informatie over het Oranje Fonds neemt u contact op met Nerina Vilchez, Content & Media Adviseur, via nerina.vilchez@oranjefonds.nl of 030 23 39 348.

Meer binnen deze rubriek