'Verdwijnen van wetlands heeft wereldwijd grote gevolgen voor libellen'

09 DEC 2021 14:39 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Coenraad Krijger, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: IUCN publiceert rode lijst van bedreigde soorten | ANP

Wereldwijd verdwijnen wetlands zoals moerassen drie keer sneller dan bossen. Dat dit grote gevolgen heeft voor de biodiversiteit in deze ecosystemen blijkt uit de update van de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten die vandaag uitkomt. Van alle libellen en waterjuffers blijkt 16% van de 6.016 soorten met uitsterven te worden bedreigd.

De achteruitgang van de libelle is symptomatisch voor het grootschalige verlies van moerassen en vrij stromende rivieren waarin zij zich voortplanten, voornamelijk als gevolg van niet-duurzame landbouw en verstedelijking. Om libellen te beschermen is het van groot belang dat wetlands in stand gehouden worden.

In Zuid- en Zuidoost-Azië wordt meer dan een kwart van alle soorten bedreigd, vooral door het vernietigen van wetlands en regenwouden om plaats te maken voor gewassen zoals palmolie. In Midden- en Zuid-Amerika is de belangrijkste oorzaak van de achteruitgang van libellen het kappen van bossen voor woningbouw en commerciële bouw. Pesticiden, andere verontreinigende stoffen en klimaatverandering zijn overal ter wereld groeiende bedreigingen voor soorten. Dit zijn ook de grootste bedreigingen voor libellen in Noord-Amerika en Europa.

Met de update van vandaag is het aantal met uitsterven bedreigde soorten op de Rode Lijst voor het eerst boven de 40.000 gekomen. De Rode Lijst van de IUCN telt nu 142.577 soorten waarvan er 40.084 met uitsterven worden bedreigd.

Coenraad Krijger is directeur van IUCN NL, de Nederlandse tak van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid