De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) is van mening dat de SPUK IJZ-regeling op een ongeoorloofde manier wordt geïmplementeerd met oneerlijke concurrentie als gevolg. Om deze reden gaat er vandaag een brandbrief naar de Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de Europese commissie.
De coronacrisis heeft ons land in zijn greep. Gezondheid staat voorop en de financiële crisis wordt getracht met zoveel mogelijk subsidies en dus met staatssteun op te vangen. Op papier een prima oplossing, maar in de praktijk niet.
Een van de zwaar getroffen branches is de zwembranche. Naast de impact op de gezondheid van mensen is de financiële schade in de zwembranche niet te overzien. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG) heeft samen met de overheid een speciale subsidie voor het gemeentelijk vastgoed in het leven geroepen (SPUK IJZ). Deze subsidie bestaat uit 100 miljoen voor de schade in 2020 en 80 Miljoen voor de schade in 2021. De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) betreurt het te moeten vernemen dat dit alleen beschikbaar is voor gemeentelijke zwembaden en dat commerciële particuliere zwemscholen en zwembaden hier niet voor in aanmerking komen. De NSWZ is van mening dat dit geen juiste verdeling en implementatie van de Wet Markt en Overheid is. Zij vindt dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun en om die reden gaat er vandaag een brandbrief naar de Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de Europese commissie.
De Europese Raad heeft een wet aangenomen dat Europese staten geen onverantwoorde staatsteun mogen verstrekken. In Nederland is de Wet Market en Overheid aangenomen. Deze wetten zijn aangenomen om te voorkomen dat door overheidssteun andere concurrente bedrijven oneerlijk worden beconcurreerd en daardoor failliet dreigen te gaan. Deze wet is tevens aangenomen om oneerlijke concurrentie tussen bedrijven onderling, maar ook tussen bedrijven en overheid te voorkomen.
Commerciële particuliere zwemscholen en zwembaden krijgen geen overheidssubsidie voor de financiële gevolgen van de wettelijk verplichte sluiting door de Corona crisis en gemeentelijke zwembaden krijgen hiervoor wel subsidie uit de algemene middelen. Nu de SPUK IJZ-regeling alleen voor gemeentelijke zwembaden is die een subsidie ontvangen is er sprake van ongeoorloofde staatssteun en oneerlijke concurrentie tussen gemeentelijke en commerciële zwemscholen en zwembaden.
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid
Ga naar alle berichten van deze organisatie.