Eén op de 50 vluchtelingen overlijdt of verdwijnt

06 MRT 2023 00:01 | Save the Children

Omdat de veilige routes om Europa in te komen voor veel asielzoekers niet meer bestaan, zijn veel vluchtelingen gedwongen de onveilige route via de Middellandse Zee te nemen. Voor 1 op de 50 mensen eindigt de reis met de dood; soms wordt hun lichaam nooit gevonden. Het gebrek aan legale routes staat in schril contrast met de routes voor vluchtelingen uit Oekraïne. Save the Children protesteert tegen deze dubbele standaard bij opvang van kinderen op de vlucht.

Uit het Safe for Some onderzoek van Save the Children blijkt dat 90% van de asielzoekers die internationale bescherming krijgen – waaronder veel families en kinderen - een irreguliere en daarmee gevaarlijke route hebben moeten nemen. Sinds 2019 hebben ongeveer een half miljoen mensen de centrale mediterrane migratieroute naar Europa genomen. Zo’n 8.000 kinderen en volwassenen zijn overleden of verdwenen. Dit is volgens Save the Children een direct gevolg van de wrede en extreem strenge maatregelen van de EU en Europese landen om te voorkomen dat zij hun land binnenkomen. In 2022 bood Europa aan 8 miljoen Oekraïense vluchtelingen een veilige plek. 

Er is een toenemende trend van Europese regeringen om vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen met geweld tegen te houden en zij die wel binnenkomen zelfs te ontvoeren of te laten verdrijven. Kinderen die door Save the Children zijn geïnterviewd kregen te maken met geweld door grenswachten en werden zonder procedure uitgezet. 

Verandering voor een eerlijk systeem 

De positieve aanpak voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen moet de standaard worden, zegt Pim Kraan van Save the Children. “De tragedie aan de Italiaanse kust laat zien dat afschrikmaatregelen niet leiden tot minder asielzoekers, maar wel tot meer dodelijke slachtoffers.  EU-landen moeten stoppen met het afschuiven van verantwoordelijkheid en aan de slag met het Asiel- en Migratiepact om legale routes mogelijk te maken. De rechten van kinderen moeten daarin centraal staan. Pas de geleerde lessen en goede praktijkvoorbeelden bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen toe op álle kinderen die veiligheid zoeken in Europa. Elk kind dat een conflict ontvlucht, moet toegang hebben tot goede en legale routes naar veiligheid.” 

Nederland heeft als een van de weinige landen de tijdelijke beschermingsmaatregel die voor derdelanders uit Oekraïne gold, niet verlengd. Dat betekent dat zij na 3 maart ofwel asiel moeten aanvragen in Nederland ofwel terug moeten naar hun oorspronkelijke land. 

Divine from DRC living in AthensDivine (35) from DR Congo with her two daughters in Athens december 2022. Save the Children

 

Op 8 maart debatteert de Tweede Kamercommissie Justitie & Veiligheid over vreemdelingen-en asielonderwerpen. Voor meer informatie, helma.maas@savethechildren.nl of 06-4080.97.09 De maatregel van de uitzondering voor derdelanders uit Oekraïne is te lezen in de Updated information sheet van 10 februari (uitgegeven door de Europese Raad voor Vluchtelingen).

Meer binnen deze rubriek