Fonds Gehandicaptensport lanceert nieuwe fitness app: Uniek Sporten Thuis

29 JUN 2022 08:00 | Fonds Gehandicaptensport Nederland

Op eigen tempo oefeningen doen, geen reistijd en je fitter voelen

Badhoevedorp - Fonds Gehandicaptensport lanceert vandaag officieel de nieuwe Uniek Sporten app, waarin een belangrijk onderdeel is opgenomen: thuis sporten en bewegen. Deze app zorgt ervoor dat de groep 1,7 miljoen mensen met een beperking, die veelal inactief zijn door onvoldoende toegang tot sport, weer gaan sporten en bewegen. Gewoon vanuit huis.

Fysieke inactiviteit, overgewicht en lage vitaliteit vormen een groot probleem bij mensen met een beperking. Een probleem dat mede wordt veroorzaakt door gebrek aan op maat gesneden leefstijladviezen, slechte toegankelijkheid van sportfaciliteiten en negatieve ervaringen en belemmeringen bij het sporten. Uit onderzoek van het CBS en RIVM blijkt dat 34% van de Nederlanders met een lichamelijke beperking voldoet aan de beweegrichtlijnen en dat 27% van deze groep wekelijks sport. Deze percentages liggen in de algemene Nederlandse populatie op 54% .

Digitaal leefstijlprogramma

Als antwoord op deze onwenselijke situatie ondertekenden Fonds Gehandicaptensport , HvA en InHolland en fitness-softwarebedrijf Virtuagym 2020 een intentieverklaring om Uniek Sporten Thuis te ontwikkelen. Een digitaal leefstijlprogramma om een actieve leefstijl, gezond voedingspatroon en gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te bevorderen. Het project is een vervolg op het RAAK-publiek project Wheelchair ExercisE and Lifestyle Study (WHEELS) waarin in co-creatie met revalidatie- en leefstijlprofessionals vanuit Reade en Heliomare, rolstoelgebruikers, (docent)onderzoekers en studenten een eerste versie van het leefstijlprogramma is ontwikkeld. De alles-in-één-fitnessapp aanbieder Virtuagym heeft Fonds Gehandicaptensport de afgelopen tijd ondersteund met de doorontwikkeling van de app richting eindgebruiker.

Hugo Braam, mede-oprichter en CEO, Virtuagym: “Wij geloven dat technologie een essentiële rol speelt bij het breed toegankelijk maken van fitness en gezondheid voor meer mensen dan ooit tevoren. We zijn trots op onze samenwerking met Fonds Gehandicaptensport, waarbij we onze innovatieve digitale oplossingen hebben ingezet om hen te ondersteunen bij het creëren van een tool voor work-outs en het bevorderen van een gezonde levensstijl voor iedereen, ongeacht diens uitdagingen of beperkingen.”

Meer dan 4000 oefeningen en beweegvideo’s

Onderzoek van Fonds Gehandicaptensport en het Mulier Instituut “Barrières en behoeften sport- en beweegdeelname van mensen met een handicap” leert dat op eigen tempo oefeningen kunnen doen, geen reistijd en je fitter voelen een pré is. Gesterkt door de positieve ervaring kan men de stap naar een fitnessclub of vereniging definitief zetten. Met meer dan 4.000 oefeningen, specifieke trainingsprogramma’s en beweegvideo's, zorgt de app ervoor dat mensen met een beperking ook vanuit huis fit kunnen blijven. De community functie, voor het makkelijk leggen van contacten, zorgt dat eenzaamheid minder kans krijgt.

Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport: “Wanneer je thuis sport, kun je lekker zijn wie je bent. Ook word je niet afgeleid door andere mensen en kun je jezelf volledig focussen op je eigen voortgang. Uniek Sporten Thuis is een positieve stimulans voor de vele mensen met een beperking die inactief zijn door onvoldoende toegang tot sport. Daarnaast maakt Uniek Sporten thuis je fitter en geeft je tevens de gelegenheid meer te weten te komen over Uniek Sporten.”

De Uniek Sporten app is te downloaden via unieksporten.nl/thuis

Teaser Uniek Sporten app: https://youtu.be/s8r85DYk0Lc

Meer binnen de rubriek Regionaal sportnieuws