Dit is een expertquote van Coenraad Krijger, IUCN NL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tweede Kamer: Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking - Rondetafelgesprek: Beleidsnota | ANP
Donderdag 15 september vindt het rondetafelgesprek over de Beleidsnotitie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ‘Doen waar Nederland goed in is’ plaats. Om haar belangrijke speerpunt van duurzaamheid binnen ontwikkelingssamenwerking te behalen, roept IUCN NL de minister op om biodiversiteit steviger neer te zetten in haar beleid.
Er wordt in de beleidsagenda veel gesproken over klimaat. Duurzaamheid wordt samen met digitalisering genoemd als belangrijkste speerpunt. Het kabinet benoemt biodiversiteit al als dwarsdoorsnijdend onderwerp binnen ontwikkelingssamenwerking. Dit is een goed voornemen want gezonde ecosystemen en biodiversiteit zijn voorwaardelijk voor het behalen van ander duurzame ontwikkelingsdoelen op het gebied van water, voedsel en klimaat. Ook geeft het kabinet rekenschap van de Nederlandse ecologische voetafdruk in ontwikkelingslanden.
Biodiversiteit als dwarsdoorsnijdend onderwerp moet echter veel steviger neergezet worden in de nota om het gewenste resultaat te behalen. Er is in de nota geen concrete aanpak om biodiversiteit en klimaat beter te verbinden, ook met sociale thema’s als armoede, handel, voedsel, water en migratie. De laatste twee IPCC-rapporten benadrukken dat broeikasgasemissies onmiddellijk en drastisch gereduceerd moeten worden en erkennen ‘nature based solutions’ als belangrijk instrument om biodiversiteit en ecosystemen te beschermen en herstellen.
Dat behoud en herstel is essentieel om verdere klimaatverandering te stoppen en de effecten van klimaatverandering op te vangen. Als ecosystemen instorten door ontbossing, klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit, dan zullen de allerarmsten ook de eerste slachtoffers zijn van conflicten en voedsel- en drinkwatertekorten.
Wij roepen de minister op om structureel in te zetten op gezonde ecosystemen voor klimaatmitigatie en -adaptatie waarbij de rechten van inheemse mensen en lokale gemeenschappen voorop staan. Om klimaatverandering effectief te bestrijden, is het daarbij essentieel dat (natuurbeschermings)projecten nooit worden gebruikt als compensatie voor vervuilende activiteiten.
Coenraad Krijger is directeur van IUCN NL, de Nederlandse tak van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN