Amref Flying Doctors gaat vanaf vandaag verder als Amref Health Africa. Deze naam beter past bij hoe de organisatie nu te werk gaat.
Die werkwijze is de afgelopen decennia sterk veranderd. In de beginjaren vlogen artsen naar afgelegen gebieden om daar medische hulp te bieden. Met de tijd groeide echter het besef dat het opleiden van zorgverleners op de grond veel meer impact heeft. Zorgverleners die wonen op de plek waar ze nodig zijn, en niet wegvliegen als het werk is gedaan.
De naamswijziging valt samen met de lancering van een nieuwe landelijke campagne die aandacht vraagt voor het enorme tekort aan goed opgeleide zorgverleners in Afrika. Centraal staat Jemimah, een verloskundige uit de Keniaanse stad Emali. “Door de trainingen van Amref kunnen mijn collega’s en ik betere zorg bieden. Hierdoor sterven minder moeders en baby’s tijdens zwangerschap of bevalling,” vertelt Jemimah.
Het grote tekort aan medisch personeel vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de grootste bedreiging voor de volksgezondheid in Afrika. Terwijl in Nederland gemiddeld 38 zorgverleners per 10.000 inwoners beschikbaar zijn, zijn dat er in bijvoorbeeld Kenia 2,3. En in Zuid-Soedan gaat om slecht 0,4 zorgverlener per 10.000 inwoners. Het opleiden van nieuwe artsen, verpleegkundigen en verloskundigen is essentieel om levens te redden en de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren.
Amref leidt jaarlijks duizenden zorgverleners op in 35 Afrikaanse landen. Sinds 2017 beschikt de organisatie ook over de Amref International University in Kenia, waar bijna 3.000 studenten worden opgeleid, zowel op de campus in Nairobi als via online onderwijs.
Met deze aanpak bereikt Amref jaarlijks ruim 30 miljoen mensen. De naam Amref Health Africa weerspiegelt deze impact en de bredere focus van de organisatie op structurele en duurzame gezondheidszorg.
Dit is een origineel bericht van Amref Health Africa