12 trofeewinnaars Kern met Pit: beste bewonersinitiatief van provincie

21 JAN 2024 12:19 | Katalys

De winnaars van de provinciale Kern met Pit Trofee 2023 zijn bekend. Deze bewonersgroepen mogen door naar de landelijke finale op 13 april en maken kans op de ‘Gouden Pit’ Deskundige juryleden kozen in elke provincie de beste uit een verscheidenheid aan initiatieven. Allemaal van bewoners die in één jaar tijd zelf hun droom voor hun eigen buurt tot stand wisten te brengen.

Al 46 jaar daagt Katalys bewonersinitiatieven uit met Kern met Pit. Zij hebben één jaar de tijd om hun plannen voor de buurt of wijk uit te voeren. Ze maken hun buurt of dorp daarmee groener, schoner, gezonder, gezelliger of actiever. Ze krijgen ondersteuning van adviseurs van Katalys, die hun kennis en expertise kosteloos inzetten. Lukt het om het plan binnen een jaar uit te voeren, dan ontvangen de initiatieven een bedrag van € 1.000, - en het Kern met Pit-predicaat, dat ze kunnen ophangen, vastschroeven of neerzetten op de plek die zij gerealiseerd hebben. Iedereen mag meestemmen op het beste initiatief van de provincie.

Krachtige bewoners

Elk jaar weten zo’n 125 bewonersinitiatieven hun doel te behalen. Margje van Spaendonck leidt het programma Kern met Pit: “Wij zijn altijd weer trots op de kracht van bewoners die met elkaar iets tot stand brengen in hun eigen omgeving. Het is ongelofelijk wat mensen kunnen verzinnen en in een jaar voor elkaar kunnen boksen. Ze maken de tijd om iets aan te pakken, omdat ze met elkaar ergens in geloven. Ze krijgen de gemeente mee, ze zorgen voor geld, ze regelen draagvlak, mankracht en het komt voor elkaar.”

Dikwijls organiseren buurtgenoten een plek waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen tegenkomen of opzoeken. Zo kunnen ze voedsel en spullen uitwisselen, lekker bewegen, nieuwe bewoners verwelkomen of de buurt groener maken. Dit zijn de antwoorden in het klein van grote maatschappelijke vragen: van klimaat tot sociale verbinding en gezond leven. Van Spaendonck: “Dit zijn de mensen die niet gaan zitten wachten, maar aanpakken. In feite de krachtigste mensen van Nederland.”

De trofeewinnaars zijn:

Fryslân: kijkhut NIX uit Kimswerd

Groningen: upgrade van de speeltuin in Oldehove

Drenthe: fruitstruiken in het Dorpspark in Annerveenschekanaal

Overijssel: speel-, beweeg- en ontmoetingsroute voor jong en oud in Daarle

Gelderland: verbouwgroep dorpscafé AnderHalfweg uit Beltrum

Flevoland: kinderwandelroute het Kabouterpad in Rutten

Utrecht: theaterwandeling in het 1000-jarige Schoonrewoerd

Noord-Holland: Moestuin in de wijk De Steker in Enkhuizen

Zuid-Holland: natuur ontdekken op Kabouterpad Ockenburgh in Den Haag

Zeeland: kindermoestuin de Tieketuin in IJzendijke

Noord-Brabant: kabouterpad naast zorgcentrum Sint Petrus in Boekel

Limburg: Schapenstal bij de Hoéswej in Gronsveld

De landelijke finale van Kern met Pit vindt plaats op het We Doen Het Samen-festival, 13 april 2024.

De trofeewinnaars in Noord-Holland: een moestuinproject in de wijk De Steker in Enkhuizen 

Over Kern met Pit en Katalys Katalys versterkt mensen met een initiatief voor hun eigen omgeving. Samen werken we zo aan krachtige dorpen en buurten in heel Nederland. 46 jaar geleden is Kern met Pit gestart. Met dit landelijke programma daagt Katalys bewonersgroepen uit om hun idee voor hun buurt of wijk in één jaar uit te voeren. Ieder jaar doen zo’n 150 buurtinitiatieven mee. Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteren alle Kern met Pit buurtprojecten hun resultaten. In elke provincie kiest een deskundige jury één project tot trofeewinnaar. Daarbij tellen de internetstemmen die de initiatiefnemers verzamelden, zwaar mee. Alle aanwezige deelnemers ontvangen het predicaat 'Kern met Pit' en 1.000 euro voor het project. Wie naar huis mag met de Kern met Pit trofee ontvangt nog eens 1.500 euro extra en maakt kans op de Gouden Pit van 3.000 euro.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen