Arnhem opent meldpunt voor foute verhuurders

11 JAN 2024 10:16 | Gemeente Arnhem

Met ingang van 1 januari 2024 is de gemeente Arnhem het 'Meldpunt foute verhuurders' gestart. Dit meldpunt komt als reactie op de toenemende zorg over huisjesmelkers en andere verhuurders die zich niet aan de wet- en regelgeving houden. De Huurdersbalie valt onder het Huurdershuis, een onafhankelijke organisatie met bijna 40 jaar ervaring in het bijstaan van Arnhemse huurders. 

Paul Smeulders, wethouder Wonen: “Als gemeente willen dat elke Arnhemmer een plek heeft waar je je écht thuis voelt. Maar helaas is er nog te vaak sprake van een oneerlijke situatie waarbij huurders worden uitgebuit of veel te veel betalen. Wonen is een grondrecht en wij blijven ons inzetten voor eerlijk wonen.”  

Optreden tegen overtredingen 

Met dit nieuwe meldpunt kan de gemeente optreden tegen overtredingen en verhuurders of verhuurbedrijven dwingen om zich aan de regels te houden. Hierbij kan gedacht worden aan discriminatie, intimidatie, onredelijk hoge waarborgsommen, dubbele bemiddelingskosten, en gebreken door slecht onderhoud. 

Het meldpunt behandelt veel verschillende kwesties, van de juiste afhandeling van servicekosten tot het verstrekken van alle noodzakelijke informatie in een voor de huurder begrijpelijke taal. Speciale aandacht is er voor de positie van arbeidsmigranten, met diensten zoals contracten los van de arbeidsovereenkomst en informatie in de voorkeurstaal. 

Meld klachten online of bij een spreekuur 

Huurders worden aangemoedigd om eventuele problemen en klachten over hun verhuurder of verhuurbedrijf te melden via het online formulier op de website van De Huurdersbalie of tijdens spreekuren. Alle meldingen worden serieus en vertrouwelijk behandeld, en indien gewenst kan dit anoniem.

De Huurdersbalie

De Huurdersbalie doet de intake bij klachten, bemiddeling en stelt een toezichtverslag op. Indien nodig, neemt de gemeente een casus over bij ernstigere gevallen of als de verhuurder geen verbetering toont, dan handhaaft de gemeente; eerst waarschuwing, dan boetes, in uiterste geval inbeheername van de woningen.

Het Huurdershuis 

Het Huurdershuis is een onafhankelijke stichting, gefinancierd door de gemeente Arnhem en geeft sinds 1985 advies op het gebied van huren en wonen. Het is voor de gemeente dan ook een logische partner in de strijd tegen slecht verhuurderschap. Het Huurdershuis adviseert huurders, bewonerscommissies, huurdersorganisaties, sociale professionals, woningcorporaties en gemeentelijke diensten. Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet geeft de gemeente meer mogelijkheden om op te treden bij misstanden met huurwoningen.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid