Koning opent tentoonstelling met eeuwenoude kunst van het dak in Paleis Amsterdam.

12 JUN 2024 16:31 | Koninklijk Paleis Amsterdam

Op donderdag 27 juni om 16:00 uur opent Zijne Majesteit de Koning de tentoonstelling Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Van 29 juni t/m 22 september krijgen bezoekers de kans om de kunstwerken die normaal boven op het dak staan, in het Paleis van dichtbij te bekijken. De tentoonstelling biedt bezoekers de gelegenheid om voor één keer in je leven oog in oog te staan met de eeuwenoude windvaan van het Paleis en het metershoge bronzen beeld Prudentia (Voorzichtigheid), dat voor het eerst sinds de zeventiende eeuw van het dak is gehaald voor groot onderhoud.  

Het achtste wereldwonder

Kijk omhoog, op meer dan 20 meter hoogte bevindt zich in Amsterdam een dak vol verhalen: het dak van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Net als tijdens de bouw van het achtste wereldwonder in de zeventiende eeuw, staat het gebouw nu weer in de steigers. Een groot team van vakmensen en specialisten werkt, onder leiding van het Rijksvastgoedbedrijf, samen aan het onderhoud van het dak, zodat dit bijzondere monument met zijn kunst en architectuur bewaard blijft voor de toekomst.

Een dak vol verhalen

Het onderhoud biedt de bijzondere gelegenheid om diverse topstukken en verhalen van het dak binnen in het Paleis te presenteren. Tijdens de tentoonstelling staan bezoekers voor één keer in hun leven naast de eeuwenoude windvaan. De laatste keer dat de windvaan naar beneden kwam is precies honderd jaar geleden (1924). Sta oog in oog met het metershoge bronzen beeld van Prudentia, ontworpen door meester beeldhouwer Artus Quellinus, dat normaal op 20 meter hoogte vanaf het dak uitkijkt over de Dam. Bekijk de imposante koperen keizerskroon, die Amsterdam al sinds 1489 als symbool in het stadswapen gebruikt. Ook zijn 24 originele Hemony-klokken uit het paleiscarillon te zien.

Eeuwenoud vakmanschap

Het dak is de kroon op het meesterwerk van architect Jacob van Campen. Het rijk versierde dak toont de geschiedenis van Amsterdam en het ambacht van de beste vakmensen van de zeventiende eeuw. In interviews met erfgoedexperts en vakspecialisten als de smid, vergulder, de beiaardier en restauratie-architect, is te zien hoe de verhalen van het dak hen tot op de dag van vandaag inspireren.

Tentoonstelling

Van 29 juni t/m 22 september zijn de kunstwerken van het dak te bekijken in het Koninklijk Paleis Amsterdam, voordat ze na restauratie weer voor honderden jaren teruggaan naar hun plek op het dak. De kans om ze van dichtbij te zien is nu of nooit!

       

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur