Hester Hendriks
Aanleiding:
Hoe voorkom je wegwerpafval als je ongesteld bent? | Trouw
Het gebruik van plastic en wegwerpproducten staat steeds meer ter discussie. Zo ook bij menstruatieproducten. Opgeteld voor de vruchtbare jaren komt dat volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal per gebruiker uit op gemiddeld 90 kilo aan maandverband en 60 kilo aan tampons. Dit meldde Trouw. Dit afval bestaat bijna geheel uit plastic. Wie kiest voor wegwerpmenstruatieproducten moet weten dat er ook tampons zijn van 100 procent katoen.
Tampons van 100 procent katoen zijn volledig plasticvrij. Er zijn ook tampons te koop van biologisch katoen, te herkennen aan bijvoorbeeld het Soil Association Organic-keurmerk. Bij de teelt van biologisch katoen worden geen pesticiden (bestrijdingsmiddelen) gebruikt en biologisch katoen wordt niet genetisch gemodificeerd. Dit betekent dat het DNA van de katoenplant niet is aangepast.
Bij de reguliere teelt van katoen worden pesticiden gebruikt. Resten daarvan kunnen achterblijven op de oogst. Uit recent onderzoek blijkt dat er resten van pesticiden zijn gevonden in maandverband en tampons waarin geen biologisch katoen is gebruikt. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Voor wie allergisch is en geurstoffen wil vermijden zijn er hypoallergene tampons verkrijgbaar. Er zeker van zijn dat er geen chloor gebruikt is bij het bleken van het katoen of viscose? Let dan op het label TCT (Total Chlorine Free), PCF (Processed Chlorine Free), of SI (Sustainability Index). Producten met een van deze labels zijn chloor-vrij.
Dit is een origineel bericht van Waarzitwatin
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 DEC 2024
21 DEC 2024
20 DEC 2024