'Nieuw EU-voorstel belangrijke stap naar volledige traceerbaarheid illegale puppyhandel'

07 DEC 2023 14:22 | Stichting Vier Voeters
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marcel Kwant

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1171029605/aanval-op-horrorfokkers-brussel-wil-europese-chipplich...

Jaarlijks is er vraag naar acht miljoen honden in Europa. Om aan deze vraag te voldoen, worden talloze puppy's illegaal door Europa vervoerd vanuit landen zoals Roemenië, Hongarije, Polen, Slowakije en Bulgarije. Via Europese advertentiesites worden jaarlijks ongeveer 2,4 miljoen honden verhandeld, met een geschatte waarde van bijna 1,5 miljard euro.

Deze handel is de afgelopen jaren enorm toegenomen en heeft geleid tot ernstige problemen zoals slechte dierenomstandigheden en gezondheidsrisico's zoals hondsdolheid, parvo, ringworm of parasieten naar de nieuwe eigenaren en andere huisdieren. Dit komt door gebrekkige zorg en vroege scheiding van pups van hun moeder. Het veroorzaakt niet alleen gezondheidsproblemen bij de dieren, maar ook emotionele en financiële lasten voor mensen.

Donderdag heeft de Europese Commissie, samen met het langverwachte voorstel over het transport van levende dieren, een aanvullend voorstel gepubliceerd om de illegale handel in puppy’s aan te pakken.

Wij strijden al jaren tegen illegale puppyhandel en zijn blij met deze stap. De oplossing van het probleem begint bij de illegale puppyverkopers, die moeten worden aangepakt. Maar er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij advertentieverkopers en -websites. Wij zetten ons in voor een systeem met microchips. Zodat alle fokkers alleen honden op sites mogen aanbieden onder vermelding van deze chip. Op deze manier zijn verkopers traceerbaar en kunnen consumenten alleen nog maar legale puppy’s kopen. Dit nieuwe wetsvoorstel gaat daar hopelijk enorm bij helpen.

Het voorgestelde plan wil de illegale handel in huisdieren stoppen door verplichte identificatie en registratie van dieren in te voeren. Ook worden regels voorgesteld voor fokkers, zoals de grootte van verblijven, het verrijken van de leefomgeving en voldoende tijd met moeders. Daarnaast zijn er maatregelen bedacht om online verkopers te reguleren en hun anonimiteit tegen te gaan.

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur