'Grotere kans op aanschaf onveilige producten bij webwinkels buiten Europa'

08 JUL 2024 11:24 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Femke Affourtit

Aanleiding:
Bestedingen Nederlanders in Chinese webshops bijna verdubbeld | Economie | AD.nl

Marktonderzoeksbureau GfK meldt dat in het eerste kwartaal van dit jaar Nederlanders ruim 100 miljoen euro hebben uitgegeven in webshops uit China. Voor producten die consumenten bij webwinkels buiten Europa bestellen, bestaat de kans dat ze niet voldoen aan de Europese wetgeving. Door bij Europese webwinkels te kopen, verkleint de consument het risico op het kopen van onveilige producten. 

In Europa gelden strenge veiligheidseisen voor producten. Europese webwinkels moeten er zelf op letten dat de producten die zij verkopen aan deze eisen voldoen. Voor producten die consumenten bij webwinkels buiten Europa bestellen, bestaat de kans dat ze niet voldoen aan de Europese wetgeving. Dit kan gevaarlijk zijn. Denk aan schadelijke stoffen in kleding, cosmetica of speelgoed. Consumenten verkleinen het risico op het kopen van onveilige producten wanneer zij bij Europese webwinkels kopen. 

In kleding en accessoires zorgen chemische stoffen ervoor dat deze in goede staat blijven tijdens het dragen en wassen. Veel chemische stoffen in kleding en accessoires vormen geen risico voor de gezondheid. Over de veiligheid van een kleine groep chemische stoffen is er discussie. Voorbeelden hiervan zijn kleurstoffen, zware metalen, weekmakers en PFAS. Voor deze stoffen gelden in Europa extra regels. Zo is vastgelegd welke azo-kleurstoffen en zware metalen wel en niet gebruikt mogen worden, mogen bepaalde weekmakers alleen in hele kleine hoeveelheden erin aanwezig zijn en zijn sommige stoffen uit de PFAS-groep, PFOA en PFOS, verboden in kleding en accessoires.

Bij het online kopen van producten moeten consumenten ook alert zijn op dropshipping. Hierbij plaatst een webwinkel de bestelling bij een leverancier buiten Europa. Deze leverancier stuurt het product dan direct naar de consument. Hierdoor kan het zijn dat het product niet voldoet aan de Europese eisen en minder veilig is.

Noot voor redactie: Op de website waarzitwatin.nl geven we je informatie over Europese wetgeving van chemische stoffen in alledaagse producten.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws