Dit is een expertquote van Arlette Arends, NHG, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: DNB: veel huizenbezitters kunnen verduurzaming niet betalen | ANP
Het zijn vooral mensen met lage inkomens die vaak wonen in huizen die het slechtst geïsoleerd zijn, signaleert DNB op basis van uitgebreide analyse.
Goed dat hier aandacht voor is. NHG herkent dit ook. Ondanks een aanzienlijke toename van het aantal mensen dat in 2021 verduurzaming meefinancierde in een hypotheek met NHG, heeft ongeveer 40 procent van de woningeigenaren binnen de kostengrens van NHG nog steeds een energielabel D of lager. Het gaat om mensen met een lager en midden inkomen die juist door dat slechte energielabel relatief veel geld kwijt zijn aan energielasten. Zeker met het oog op de gestegen gasprijzen.
Grootste (milieu)winst bij verbetering huizen met slecht energielabel, maar weinig regelingen
De huidige regelingen en initiatieven die verduurzaming aantrekkelijk maken, zijn meestal alleen bereikbaar voor woningeigenaren aan de bovenkant van de markt, met een hoger inkomen en vaak een beter energielabel (A, B of C). In de nieuwbouw wordt inmiddels al jarenlang duurzaam gebouwd en speelt het probleem niet.
Woningen met lagere woningwaardes, vaak binnen de kostengrens NHG, kunnen niet profiteren van financiële regelingen en blijven achter in de verduurzaming. Van belang is dat deze groep woningeigenaren meer aandacht en betere mogelijkheden krijgt om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door het bieden van collectieve financieringsoplossingen voor eigenaren die van elkaar afhankelijk zijn voor de verduurzaming van hun woning, zoals eigenaren van appartementen in kleine VvE’s.
Arlette Arends, Adviseur verduurzaming woningmarkt bij NHG.