'Industrie kan personeelstekort nu al te lijf met productiviteitsoffensief'

14 NOV 2022 09:32 | ING

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Gert Jan Braam, ING. Aanleiding: Technieksectoren 'stappen over eigen schaduw' met gezamenlijk banenplan

Door een tekort aan personeel staat de technieksector onder druk. Om dit probleem het hoofd te bieden, is er sector breed een ‘aanvalsplan’ gemaakt. Onderdeel van dit plan is een ‘productiviteitsoffensief’ dat moet leiden tot meer robotisering en digitalisering van de industrie. Vooral deze productiviteitsverbetering is een belangrijk punt om op de korte termijn al stappen te zetten.

Met het ' Aanvalsplan Techniek' belooft het technische bedrijfsleven extra te investeren in de invulling van 60.000 openstaande vacatures in de bouw, de techniek en de energiesector. Naast inzetten op productiviteit willen de bedrijven de instroom van nieuw personeel verdubbelen en een grote uitstroom minimaliseren. Daarnaast wil de sector meer statushouders opleiden en inzetten en tijdelijk personeel van buiten de Europese Unie aantrekken.

Het is een krachtig meerjarenplan dat getuigt van visie. Dat de hele technieksector samenwerkt is veelbelovend. Het budget dat hiervoor wordt vrijgemaakt kan een verschil maken. Het bedrijfsleven zelf legt 500 miljoen euro in en het kabinet wordt gevraagd dit te verdubbelen. Deze funding en de tien jaar die zijn uitgetrokken geven langjarig commitment en tijd om bij te sturen om de doelstelling te halen.

Het duurt nog even voordat het plan de eerste opgeleide techneuten oplevert. Om op korte termijn de personeelstekorten terug te dringen, moeten industriebedrijven vooral focussen op productiviteitsgroei. Bij onvoldoende nieuw personeel kan via een slimme inzet van moderne technologie de productie met hetzelfde aantal werknemers worden vergroot. Een oplossing voor de korte én lange termijn.

Uit het rapport ' Groeipotentieel voor de technologische industrie' van ING blijkt dat de toegevoegde waarde die de technologische industrie produceert, de afgelopen vijf jaar gemiddeld 5 procent per jaar is gegroeid. Wanneer de sector dit tempo volhoudt, zal de toegevoegde waarde in 2030 twee keer zo groot zijn als in 2010. Hiervoor is een blijvende hoge productiviteitsgroei nodig.

Een jaarlijkse productiviteitsgroei van 3 procent tot 2030 vraagt om 60.000 werknemers. Bij een groei van 5 procent per jaar zouden er geen extra medewerkers nodig zijn om de verdubbeling van toegevoegde waarde te realiseren. Hierop inzetten is dus cruciaal.

Dit is een expertquote van Gert Jan Braam, sector specialist Industry, ING Sector Banking.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt, hr en recruitment