Onbekommerd kind zijn, het lukt de meervoudig beperkte Charo en Djavi

05 NOV 2017 16:46 | Fonds Gehandicaptensport Nederland

Zowel Charo (12) als Djavi (10) hebben beiden dezelfde stofwisselingziekte waardoor ze een meervoudige beperking hebben en afhankelijk zijn van hun rolstoel. Het doel van moeder Cisca is om haar kinderen een zo fijn mogelijk en zelfstandig leven te geven.

Charo, Djavi en hun moeder Cisca houden van de buitenlucht. Ze zagen dagelijks spelende kinderen op straat, rennend en gierend van de lach, zoals dat bij kinderen van die leeftijd hoort. Logisch dat Charo en Djavi dit ook wilden. Maar hoe? Samen met hun moeder zijn ze begonnen met hardlopen. Charo en Djavi in de rolstoel en Cisca hardlopend erachter. Dit bouwden ze uit tot een vast uur per week. Tot ze op televisie het programma ‘Rennen voor twee’ zagen. Vol enthousiasme zijn ze begonnen met trainen. Omdat de gewone rolstoel het hierdoor begaf, hebben ze een speciale hardlooprolstoel aangeschaft.

En wat hebben ze een plezier, die twee kinderen met hun moeder. Dit enthousiasme werkt door in hun mentale, maar ook zeker hun fysieke gesteldheid. De conditie en houding gaan bij hen allebei met sprongen vooruit. Ze bouwen een betere weerstand op en het maakt ze sterker.

Omdat het lastig was een sportclub te vinden die bij de kinderen past, zijn ze samen met een kinderfysiotherapeut het ‘RaceRunning’ project gestart. Er is veel animo van ouders in een soortgelijke situatie. Gelijkgestemden vinden hier herkenning, maar ook ervaringen en successen delen met elkaar werkt stimulerend. Het haalt ze uit een isolement, het verbreedt de horizon en dat werkt positief op ieder vlak. Deze positieve feedback brengt dit prachtige initiatief al tot een succes. Samen met andere ouders en kinderen kunnen ook anderen gezinnen met elkaar drempels overwinnen.

Help Team Charo en Djavi aan de titel Uniek Sporttalent 2017!

Charo wil dolgraag samen met haar broertje de laatste honderd meter zelf lopend de finish over door middel van een racerunner. Dat is het nieuwe doel. Wil jij dit team steunen in de Verkiezing Uniek Sporttalent? Breng dan je stem uit op Team Charo & Djavi. Stemmen kan van 2 t/m 12 november op www.unieksporten.nl/sporttalent 

Hoe werkt de verkiezing Uniek Sporttalent?

Vanaf 1 oktober is verkiezing Uniek Sporttalent van start gegaan. De verkiezing, een initiatief van Fonds Gehandicaptensport, ABN AMRO, Nederlandse Loterij, Ziggo en Sublime FM, wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Een zoektocht naar de breedtesporter met een talent in de meest brede zin van het woord. Iemand die een inspiratie en voorbeeld is voor andere sporters met een handicap. Iemand die persoonlijke records heeft weten te verbreken of iemand die een grote persoonlijke of sportieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Vanaf 1 oktober kon er genomineerd en gestemd worden op de sporttalenten. De deelnemers gaan de strijd aan om zoveel mogelijk stemmen en likes te verzamelen van het Nederlandse publiek. De talenten zijn verdeeld over drie categorieën: lichamelijk en zintuigelijke beperking, verstandig en meervoudige beperking en teams. Naar aanleiding van 3 stemrondes en 3 vergeven wildcards zijn er twaalf kandidaten geselecteerd voor de halve finale. Zij gaan van 2 t/m 12 november de sportieve strijd aan om het werven van zoveel mogelijk stemmen. De 2 kandidaten (per categorie) met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Een deskundige en onafhankelijke jury kiest uit deze finalisten de uiteindelijke winnaar; de sporter waarvan zij vindt dat deze de titel ‘Sporttalent van het jaar’ en de bijbehorende prijzen verdiend. Aspecten als doorzettingsvermogen, lef en inspiratie spelen daarin mee. In de jury zitten onder andere Esther Vergeer (voormalig Paralympisch Kampioen rolstoeltennis) en Bibian Mentel (Paralympisch Kampioen Snowboarden). Op 28 november zullen de winnaars tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport in de Amsterdam ArenA gehuldigd worden.

Podium bieden

Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel en dichtbij huis mogelijk te maken. Met de verkiezing Uniek Sporttalent wil Fonds Gehandicaptensport een podium bieden aan de sporters om hen, en daarmee de gehandicaptensport, onder de aandacht brengen bij het Nederlandse publiek

Prijzenpakket

Naast de titel Uniek Sporttalent 2017 krijgen de winnaars ook een coaching/training op maat. De feitelijke invulling hiervan is op basis van de behoefte van de winnaars. Tevens ontvangt hij/zij een geldbedrag van €750,- om voor zichzelf te besteden aan sport- en/of spelmateriaal. De sportvereniging of -organisatie waar de sporter actief is, krijgt een bedrag van maar liefst € 5.000,- als stimuleringssubsidie. Te gebruiken voor de (door)ontwikkeling van de gehandicaptensport binnen de betreffende sportorganisatie. 

 

Onderschrift foto: Team Charo en Djavi (Leeuwarden), halve finalist verkiezing Uniek Sporttalent 2017 Stem op Team Charo en Djavi via: https://www.unieksporten.nl/sporttalent/deelnemers/76/team-charo-en-djavi/halve-finale Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Voor meer informatie over Fonds Gehandicaptensport en/of de Verkiezing Uniek Sporttalent kunt u terecht bij Sophie Oostveen. M: 06-53239521, E: sophie@fondsgehandicaptensport.nl Over Fonds Gehandicaptensport Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod te verbeteren en te vergroten en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. Dit doet zij samen met haar 1%FairShare® partners, ambassadeurs, donateurs, supporters en vrijwilligers. Als één team achter de sporters met een handicap. Omdat iedereen moet kunnen sporten, omdat niemand buitenspel mag staan. Kijk voor meer informatie op www.fondsgehandicaptensport.nl Over de verkiezing Uniek Sporttalent De verkiezing Uniek Sporttalent wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van 1% FairShare® partners ABN AMRO, Nederlandse Loterij en onze mediapartners Ziggo en Sulbime FM. ABN AMRO ondersteunt als Partner van de Toekomst deze verkiezing, omdat ook zij het belangrijk vindt dat sporters met een handicap gestimuleerd worden bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talent. Daarbij gaat het om talent in de meest brede zin van het woord. Kijk voor meer informatie op https://www.unieksporten.nl/sporttalent

Meer binnen deze rubriek