Waterpeil Donau stijgt fors in Centraal-Europa na zware regenval

16 SEP 2024 11:28 | Weeronline

Na vele dagen met extreem veel neerslag in delen van Centraal-Europa komt het nog steeds tot veel overlast. Ook de komende uren valt er regionaal nog flink wat regen bij, maar vanaf dinsdag wordt het droger. Toch betekent dat niet dat de problemen voorbij zijn, want het waterpeil van de Donau zal nog flink gaan stijgen.

Afgelopen 24 uur viel er regionaal opnieuw 50 tot 100 millimeter regen, waarmee de neerslagtotalen nog verder zijn opgelopen. Op sommige weerstations in Oostenrijk is inmiddels meer dan 400 millimeter regenwater gevallen in zo’n 72 uur tijd. Om deze hoeveelheid in perspectief te plaatsen: normaal valt in deze regio van Oostenrijk zo’n 125 millimeter regen in de hele septembermaand. Nu is dat lokaal dus meer dan drie keer zoveel in slechts drie dagen.

Het was dus onvermijdelijk dat deze neerslaghoeveelheden tot overstromingen hebben geleid. Verschillende dammen zijn doorgebroken in Neder-Oostenrijk, waardoor honderden mensen moesten worden geëvacueerd.

Regenval stopt, maar rivierpeil blijven stijgen

De komende 12 uur regent het nog enige tijd door in het zuidoosten van Duitsland, oosten van Oostenrijk en het westen van Tsjechië. Lokaal kan daar opnieuw zo’n 50 millimeter regen bijvallen. Daarna wordt het geleidelijk droger. Toch zijn de problemen dan nog niet voorbij.

De beken en rivieren zullen het regenwater nog moeten afvoeren en naast de regen zal ook smeltwater van de vele sneeuw nog voor extra watertoevoer zorgen. Regionaal ligt in de Oostenrijkse Alpen nog een meter sneeuw boven 1500 meter. Die sneeuw gaat komende dagen snel smelten door stijgende temperaturen, waarmee de beken en rivieren nog extra gevoed zullen worden.

Een groot deel van dat water komt in de Donau terecht, die stroomt door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, Roemenië en Bulgarije. Het waterpeil van de Donau is al gestegen tot boven de alarmwaarden. In Bratislava, Slowakije, is het waterpeil inmiddels al meer dan 9 meter, ten opzichte van 3 meter een aantal dagen geleden. De Donau stroomt daarna nog langs de Boedapest en Belgrado, met daar ook de komende dagen een stijging van het rivierpeil.

Online artikel: https://www.weeronline.nl/nieuws/16-9-2024-overlast-door-zware-regenval-houdt-aan-in-Centraal-Europa

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws