Invest-NL ziet groeikansen in Lab-on-Chip technologie in Nederland

04 NOV 2024 11:08 | Invest-NL

Nederland heeft de kans om wereldleider te worden in de ontwikkeling van Lab-on-Chip (LoC) technologieën, blijkt uit het nieuwste rapport van Invest-NL’s Deep Tech Fonds. Deze technologieën maken het mogelijk om complexe laboratoriumprocessen te miniaturiseren en te automatiseren, wat kan leiden tot doorbraken in bijvoorbeeld gepersonaliseerde zorg en real-time milieuanalyses. Het rapport wijst echter op een kritieke financieringskloof en regelgevingsobstakels die opschaling in de weg staan. Invest-NL pleit voor een MedTech-fonds en Europese standaardisatie om de weg vrij te maken voor economische en maatschappelijke impact.

Lab-on-chip (LoC) technologie integreert miniatuur laboratoria op een chip ter grootte van enkele vierkante centimeters. Deze technologie maakt het mogelijk om chemische en biologische analyses uit te voeren op een heel kleine schaal. Met kleine vloeistofhoeveelheden worden processen zoals continue bacteriële analyse, bloedtesten en chemische reacties veel efficiënter en sneller uitgevoerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld glucosemonitoring of de bestrijding van bananenziektes of fermentatieprocessen bij de productie van alternatieve eiwitten. Een gerelateerde technologie is Organ-on-Chip (OoC), waarbij kleine, chipachtige apparaten worden gebruikt om de werking van menselijke organen na te bootsen.

Strategische kansen voor Nederland

Nederland beschikt over sterke academische hubs in onder andere Enschede, Leiden en Wageningnen en een bloeiende startup cultuur rond Lab-on-Chip -technologieën. Hieronder vallen ook bionanotechnologie, organ-on-chip en biosensors. De technologieën maken het mogelijk om diagnostische testen eenvoudiger, sneller en dichter bij de patiënt uit te voeren, wat vooral in de preventieve geneeskunde en ontwikkelingslanden veel potentie heeft. In milieutoepassingen bieden biosensoren real-time monitoring van bijvoorbeeld waterkwaliteit, wat Nederland in een unieke positie plaatst voor maatschappelijke en economische impact.

Financieringskloof remt commercialisering

Hoewel Nederland vooroploopt in innovatie, stuiten startups die naar de markt willen op een financieringskloof. Het rapport wijst op de noodzaak van een specifiek MedTech-fonds om startups te ondersteunen die de stap van lab naar commercieel product willen maken. Dit fonds zou de kapitaalintensieve opschaling, ondanks de bijbehorende onzekerheden, haalbaar moeten maken. Daarnaast kunnen shared facilities een belangrijke rol spelen in het verkleinen van de kosten en het faciliteren van de groei van deze innovaties. Ook roept Invest-NL op tot Europese standaardisatie van certificeringseisen om de marktintroductie van deze technologieën te versnellen.

"Nederland heeft de kritische massa aan talent en infrastructuur om een wereldwijde koploper te worden, maar financierings- en reguleringsobstakels houden brede toepassingen van LoC en OoC-technologieën tegen. Een nationale strategie en gerichte financiering kan deze sector verder versterken," aldus Gert-Jan Vaessen, fondsmanager Invest-NL Deep Tech Fonds.

Invest-NL Deep Tech Fonds voor een hoog innovatief Nederland

Het Deep Tech Fonds van Invest-NL investeert in Nederlandse bedrijven met innovatieve sleuteltechnologieën die oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Het fonds heeft als doel om een hoog innovatief en economisch competitief Nederland te realiseren.

Download het rapport

Het volledige rapport is te downloaden via de website van Invest-NL en biedt waardevolle inzichten voor investeerders, beleidsmakers en innovators die willen bijdragen aan Nederland’s positie als deep tech-knooppunt.

Het rapport kan aangevraagd worden via Sanne Snieder. Ook hoge resolutie foto's kunnen op aanvraag toegestuurd worden. Over Invest-NL Invest-NL is de nationale financierings- en ontwikkelingsinstelling. Als toonaangevende impactinvesteerder is onze missie om financiering te verschaffen aan ondernemingen en innovaties die bijdragen aan een duurzaam en innovatief Nederland, en die nog onvoldoende toegang hebben tot bestaande financieringsmogelijkheden. We werken samen met verschillende stakeholders, waaronder ondernemers, financiers en investeerders en ontwikkelingsspecialisten uit zowel de publieke als de private sector. Hierbij richten we ons op de overgang naar een duurzame en circulaire economie, het bevorderen van betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en het stimuleren van technologische innovaties met het Deep Tech Fonds.

Meer binnen de rubriek Economie en geld