Nobian verhuist onderzoeksactiviteiten naar campus Universiteit Twente

06 SEP 2023 13:05 | Nobian Industrial Chemicals B.V.

Nobian wordt een van de nieuwe bewoners op de campus van de Universiteit Twente. Het zout- en chemiebedrijf zal zijn onderzoeksafdeling volgend jaar van de huidige locatie in Deventer naar Enschede verhuizen. CEO Michael Koenig: “Innovatie is voor ons cruciaal. De innovatieve en inspirerende omgeving van de Twente Universiteit is precies wat wij zoeken. We werken nu al regelmatig samen met de universiteit. Door daadwerkelijk aanwezig te zijn op de campus zal de samenwerking zonder meer verder intensiveren. Niet alleen met de universiteit, maar ook met andere partijen in de omgeving.”

Nobian wil zich met ongeveer 20 onderzoekers vestigen in het gebouw The Gallery, in het hart van de campus. Voor de komst van Nobian wordt The Gallery op dit moment uitgebreid. De bouwwerkzaamheden hiervoor zijn recent gestart.

De onderzoekers houden zich bezig met onderwerpen als zoutwinning, zoutchemie, electrochemie en procestechnologie, maar richten zich ook nadrukkelijk op thema’s als duurzaamheid en de energietransitie. Ze ondersteunen daarmee Nobians ambitie om een van de duurzaamste chemiebedrijven van Europa te worden. Het bedrijf heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dit zal ook bijdragen aan verduurzaming in de regio, onder ander door de zoutproductie in Hengelo te elektrificeren. Veel van de thema’s waar Nobian zich op richt, staan ook volop in de aandacht van de Universiteit Twente.

Kennispark als innovatieve hotspot

Vinod Subramaniam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente juicht de komst van Nobian toe. “Van harte welkom op Kennispark Twente, in het bijzonder in The Gallery op onze campus. De komst van Nobian bevestigt opnieuw de aantrekkingskracht van Kennispark als innovatieve hotspot, een plek waar ondernemers, kennisinstellingen en overheden samenwerken aan maatschappelijk relevant onderwijs, onderzoek en innovatie waarin hoogwaardige technologie een grote rol speelt. We wensen Nobian veel succes met haar R&D-activiteiten in haar nieuwe omgeving, en veel vruchtbare samenwerkingen op en rond de campus.”

 

Historische band

Ook Marco Waas, Nobians Directeur R&D en Duurzaamheid is enthousiast over de voorgenomen verhuizing: “We kijken er erg naar uit. Het voelt ook als thuiskomen. Nobian is voortgekomen uit de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) en zij waren destijds een van de grote voorvechters voor de vestiging van een universiteit in Twente. Met een geschiedenis van meer dan 100 jaar, liggen onze roots in Twente. De banden tussen de universiteit en ons bedrijf zijn altijd gebleven. Het is mooi dat we die relatie, 60 jaar na de komst van de eerste studenten, nu weer verder versterken.”

Open innovatie voor versnelling naar duurzame samenleving

Nobian zet zich al jaren in om door innovatie de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen. Daarvoor is samenwerking met andere partijen, zoals startups, bedrijven in de omgeving, universiteiten/hogescholen en kennisinstituten van groot belang. Nobian en de Universiteit Twente werken nu al samen in projecten als onderdeel van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van de faciliteiten in het hoge druk lab om efficiëntere methodes te ontwikkelen voor chemische processen die nodig zijn voor verduurzaming. Verder is Nobian een van de partners van de UT Entrepreneurial Challenge, die studenten helpt hun ideeën een stap verder te brengen, bijvoorbeeld als start-up. Nobian maakt ook een deeltijd leerstoel mogelijk op het gebied van membraan technologie, essentieel voor de ontwikkeling van energiezuinige zuiveringsstappen en elektrolyse processen.

Nobian in Twente

Nobians geschiedenis is nauw verweven met Twente. In Hengelo staat een van de grootste zoutfabrieken van Europa. In totaal bieden de zoutwinningsactiviteiten in Twente direct werk aan zo’n 400 mensen. Daarnaast zijn nog eens 1000 mensen indirect bij de zoutwinning betrokken, zoals toeleveranciers, transport- en onderhoudsbedrijven, klanten, maar ook uitzendbureaus.

Meer binnen de rubriek Wetenschap