Naar schatting 50% broers en zussen niet samen opgevangen na uithuisplaatsing

29 SEP 2021 09:30 | SOS-Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen vraagt op Nationale Broer en Zus-Dag om stil te staan bij belang samen plaatsing

29 september 2021 - AMSTERDAM –  Op 30 september is het Nationale Broer en Zus-Dag. Voor kinderontwikkelingsorganisatie SOS Kinderdorpen aanleiding om aandacht te vragen voor het belang van broers en zussen om samen op te groeien. Dat is helaas geen vanzelfsprekendheid. Ook niet in Nederland. Bij (tijdelijke) uithuisplaatsing worden kinderen uit één gezin regelmatig gescheiden van elkaar opgevangen. Omdat niet wordt bijgehouden hoe vaak dat gebeurt, zijn geen exacte aantallen bekend. De schatting is dat 50% van uithuisgeplaatste broers en zussen ongewild apart worden opgevangen.

Samen opgroeien met je broer of zus is een basisrecht. Zo is het vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, dat ook Nederland heeft ondertekend. Toch is samen opgroeien met je broer of zus helaas geen vanzelfsprekendheid. “Uit een rapport van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat naar schatting in vijftig procent van de gevallen broers en zussen niet samen blijven na een uithuisplaatsing”, aldus SOS Kinderdorpen directeur Arian Buurman.

Dat zo veel kinderen in een voor hen moeilijke tijd hun broer of zus moeten missen vloeit mede voort uit het feit dat het recht op samenplaatsing niet is opgenomen in de Nederlandse wet. SOS Kinderdorpen voert, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, samen met Defence for Children lobby om dit recht wettelijk verankerd te krijgen. “Want broers en zussen hebben het recht op een gezamenlijke kindertijd. Ze hebben na een uithuisplaatsing doorgaans veel steun aan elkaar en door ze samen op te vangen blijft de familieband zoveel mogelijk intact. Daarmee neemt ook de kans op gezinshereniging toe,” aldus Arian Buurman.

Vertraging op proces wettelijk verankering

Het proces van wettelijke verankering duurt lang. Al in juni 2019 nam de Tweede Kamer unaniem een motie aan over het samen plaatsen van broers en zussen na een uithuisplaatsing. Kamerleden vroegen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport destijds om te onderzoeken hoe het uitgangspunt ‘samen plaatsen, tenzij’ beter geborgd kan worden, mogelijk door dit in de wet vast te leggen. De minister zegde toe te laten onderzoeken om hoeveel kinderen het precies gaat en hoe het kan dat broers en zussen in de praktijk vaak niet samen worden opgevangen, terwijl dat meestal wel in hun belang is. Dit onderzoek wordt naar verwachting einde dit jaar afgerond.

Daarnaast werd er eind 2020 een tweede motie aangenomen. Naar aanleiding van deze motie is een wetswijziging in voorbereiding ten behoeve van het recht op samenplaatsing. Helaas laat dit, door het lange formatieproces, echter op zich wachten.

Kinderontwikkelingsorganisatie SOS Kinderdorpen blijft daarom onverminderd aandacht vragen voor de situatie van uithuisgeplaatste broers en zussen die gescheiden worden opgevangen én het opvolgen van de motie als er straks weer een regering is.

Ontroerende ervaringsverhalen

Om te laten zien hoe belangrijk het is dat broers en zussen juist in moeilijke tijden veel steun aan elkaar hebben, heeft SOS Kinderdorpen een reeks aangrijpende filmpjes ontwikkeld. Hierin vertellen broers en zussen wat zij voor elkaar betekenen en hoe de steun van de ander hen heeft geholpen in het leven. Onder meer Jeangu Macrooy en zijn broer Xillan vertellen hoe zij elkaar hebben gesteund in hun coming out. Bekijk deze hier: https://www.soskinderdorpen.nl/het-recht-om-samen-op-te-groeien.

Vier de band met je broer of zus

Om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van broertjes en zusjes om samen op te groeien, start SOS Kinderdorpen een foto-actie op social media. Ambassadeurs en influencers hebben een oude kinderfoto nagemaakt met hun broer en zus. Op Nationale Broer en Zus-Dag doen zij een oproep aan iedereen om ook een foto met zijn of haar broer of zus te plaatsen, met de hashtags #nationalebroerzusdag en #samenopgroeien. Deelnemers maken kans op een remake van deze foto door een professionele fotograaf.

Over SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 70 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilig thuis. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie gelooft dat een sterke familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, en als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Geef kinderen een toekomst, geef ze een sterke familie. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen