25 uur hardlopen met 45 extra kilo voor 25 omgekomen Nederlandse militairen in Afghanistan

26 JUL 2022 11:28 | Fonds Gehandicaptensport Nederland

10 en 11 september 2022 gaat Sergeant Korps Mariniers Robin Imthorn (38) onafgebroken 25 uur lang met een rugzakbepakking van 45 kilo speedmarsen – hardlopen afgewisseld met marcheren – bij het Nationaal Militair Museum, op vliegveld Soesterberg. De 25 uur staat voor de 25 in Afghanistan omgekomen militairen. Robin vraagt hiermee aandacht voor PTSS en het Sportfonds Five Five Out dat hij samen met Fonds Gehandicaptensport heeft opgericht.

Op zaterdag 10 september begint Robin Imthorn aan een nooit eerder geleverde inspanning, die bij slagen goed is voor een wereldrecord. Om 11.00 uur start hij met zijn rugzakbepakking van 45 kilo om op zondag 11 september, 12.00 uur te finishen. Elk afzonderlijk uur van zijn uitdaging is opgedragen aan één van de 25 Nederlandse militairen die zijn omgekomen tijdens hun missie in Afghanistan. En aan hen die elke dag opstaan onder het gewicht van hun trauma. De rugzak staat symbool voor de zware, soms stille strijd die om de hoek komt kijken bij mentale gezondheid issues.

Sportfonds Five Five Out

Robin Imthorn voerde tijdens een missie in Afghanistan een levensreddende actie uit voor twee collega’s die ernstig gewond raakten door een bermbom. Hierdoor ontwikkelde hij PTSS. Zijn redding: erover praten, zijn persoonlijk verhaal delen en sporten. Het weekend van 10 en 11 september is tevens het startschot van Sportfonds Five Five Out dat Robin Imthorn in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport heeft opgericht. Beide partijen slaan de handen ineen om militairen, de beroepsgroep waar PTSS bovengemiddeld voorkomt, hun weg in de burgermaatschappij via sporten te doen hervinden. Volgens Robin Imthorn is dit hard nodig: “Naast therapie, er over praten zijn sport en bewegen essentiële factoren die bijdragen aan het gevoel van eigenwaarde, mentale belastbaarheid, omgaan met stress en het vinden van rust.” Er zijn inmiddels meerdere initiatieven gaande om geld in te zamelen voor het sportfonds. Verder worden er rondom Robin’s extreme uitdaging diverse activiteiten in het Nationaal Militair Museum georganiseerd, waaronder sportevents en lezingen door lotgenoten in het auditorium van het museum.

Aandacht voor PTSS

In 2021 liep Robin Imthorn vijf marathons in vijf dagen tijd om het taboe rondom mentale gezondheid te doorbreken. Zijn eigen herstel was zijn grootste motivatie. Met deze uitdaging wist hij 30.000 euro op te halen. Dit jaar gaat hij voor minimaal hetzelfde bedrag. Sportfonds Five Five Out ondersteunt met de gedoneerde gelden initiatieven op het gebied van sporten en bewegen in relatie tot mentale gezondheid, onder andere via het platform Uniek Sporten van Fonds Gehandicaptensport. Five Five Out is een radiocommunicatieterm die staat voor ‘Ik versta je perfect’. In de toekomst zal Sportfonds Five Five Out zich ook richten op andere geüniformeerde beroepen waar PTSS meer dan gemiddeld voorkomt, bijvoorbeeld; politie, brandweer en ambulancepersoneel.

Call for back-up: elke vorm van aandacht en ondersteuning is meer dan welkom. Wilt u meer informatie, bent u geïnteresseerd in een interview met Robin Imthorn of wilt u aanwezig zijn op 10 en 11 september? Neemt u dan contact op met woordvoerder Renaldo Ishaak, renaldoishaak1@gmail.com, 06-10940165 of met Jan Knaap, jan@fondsgehandicaptensport.nl, 06-54918920. Robin Imthorn is te volgen via @FiveFive.out op Instagram. Robin weet zich gesteund door Fonds Gehandicaptensport, KNAK, Nederlands Militair Museum, Ministerie van Defensie, Meet The Marines, Univé, MYLAPS Time Events, Fietsvoordeelshop.nl, F.U.B.A.R. Coffee Company, M.E.G.A. Sportequipment, 2.0 Vitaal, Gear Point, Grenade Sportvoeding.

Meer binnen de rubriek Defensie en strijdkrachten