Onherbergzaam Centraal Papoea kan alleen met luchtbrug bereikt worden

05 SEP 2023 06:00 | Save the Children

Het El Niño effect lijdt tot voedseltekorten in Centraal Papoea. Voor wie de historische documentaire ‘Hoog spel in de Oost’ op televisie heeft gezien, komt de provincienaam Central Papoea misschien nog niet tegen in die tv-serie. Maar in dit deel van het vroegere Nederlands Nieuw-Guinea, luidt Save the Children de noodklok.   

De droogte in Papoea wordt in verband gebracht met het wereldwijde El Niño fenomeen, dat in juni zijn intrede deed in Indonesië. Naar verwachting zal bijna de helft van het land in september te maken krijgen met regenval onder het gemiddelde, met een piek in de komende weken. De gevolgen van het uitgestelde regenseizoen zullen langer merkbaar zijn. De rijstproductie in het hele land is dit jaar met 1,2 miljoen ton of 5% gedaald.  

Afgelopen weken hadden ongeveer 8.000 mensen voedselhulp nodig in Centraal Papoea nadat grote delen van de oogst zijn vernietigd door een combinatie van hagelbuien, strenge vorst en droogte. Via een luchtbrug bracht de organisatie medicijnen en dekens naar gezinnen in afgelegen Centraal-Papoea. Op termijn is ook meer voedselhulp en schoon drinkwater nodig. 

Het ongebruikelijke weer heeft bijgedragen aan de dood van ten minste zes mensen in Papoea - waaronder een baby - sinds juni, toen stabiele gewassen zwaar beschadigd raakten door hagelbuien. De daaropvolgende maanden brachten een ongewoon gebrek aan regen, samen met vorst, wat heeft geleid tot voedseltekorten in steden en dorpen.   

Save the Children is sinds 1976 actief in Indonesië en werkt in het hele land aan humanitaire hulp en programma's op het gebied van onderwijs, gezondheid en voeding, kinderbescherming en armoede.  In Puncak werkt Save the Children samen met lokale partners aan de distributie van essentiële voorraden en beoordeelt de behoeften van kinderen en hun families ter plaatse om een verdere respons te plannen.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid