Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Dag van de Duurzaamheid in onderwijs | ANP
Op deze Dag van de Duurzaamheid in onderwijs wordt stilgestaan bij hoe we duurzamer kunnen leven. Vaak ligt hierbij de focus op het doen van aanpassingen in ons gedrag om de opwarming van het klimaat te beperken. Toch zijn duurzame investeringen ook nodig om ons aan te passen aan het extremere klimaat.
Het klimaat warmt hoe dan ook in rap tempo op en daar horen steeds warmere extremen bij. Sinds halverwege vorige eeuw is het Nederlandse klimaat al ongeveer anderhalve graad opgewarmd. Zeker de laatste tientallen jaren gaat het erg snel.
Nog nooit was de periode zonder Elfstedentocht zo lang als nu, hittegolven komen haast meerdere keren per jaar voor terwijl het vroeger jarenlang niet tot een hittegolf kwam. Van 2018-2020 hadden we drie jaar op rij met extreme droogte te maken. Afgelopen zomer kwam het juist vaak tot wateroverlast en in juli zelfs tot overstromingen in Limburg.
Ook als we nu per direct zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen zal de opwarming van het klimaat, met alle bijbehorende weersextremen, nog tientallen jaren doorgaan. Dit komt doordat de broeikasgassen zolang aanwezig blijven in de atmosfeer, voordat ze worden afgebroken. Maatregelen om ons voor te bereiden op de extremen moeten dan ook hand in hand gaan met de reductie van de uitstoot van broeikasgassen.
Voorbereiden op het klimaat van de toekomst
Ons klimaat van de toekomst lijkt een beetje op dat van Bordeaux: milde winters en hete zomers. Zo’n Zuid-Frans klimaat vergt een aanpassing aan ons dagelijkse leven. Vergroening van de tuin is een belangrijke maatregel. Door tegels weg te halen en groen aan te brengen trekt water beter de grond in en worden tuinen in de zomer minder heet.
Ook aanpassing van onze huizen is belangrijk. Niet alleen om het energieverbruik omlaag te brengen, maar ook om ons huis leefbaar te houden in hete zomers. Het aanbrengen van zonwering kan de temperatuur in huis een flink stuk lager houden en daardoor hoeven airco’s en ventilatoren minder vaak en minder hard te werken. Ook goede isolatie is daarbij belangrijk en voor wie in een nieuwbouwhuis woont, biedt een warmtepomp veel comfort. Zo’n warmtepomp houdt huizen namelijk op een constante temperatuur. En met zonnepanelen kan eigen stroom opgewekt worden, waarmee een warmtepomp of airco kan draaien.
Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline