Burgemeester Aboutaleb ontvangt eerste munten voor 10 jaar Koningsdag

12 APR 2023 11:34 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Rotterdam, 12 april – Vandaag heeft burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, de eerste munten in ontvangst genomen voor 10 jaar Koningsdag. Muntmeester Bert van Ravenswaaij overhandigde de eerste exemplaren aan de burgemeester en de voorzitter van de Oranjebond in het stadhuis van Rotterdam. De uitgiften worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt, in samenwerking met Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De munten zijn direct verkrijgbaar op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

De verjaardag van Koning Willem-Alexander in Rotterdam

De 10e Koningsdag sinds het aantreden van Koning Willem-Alexander vindt plaats in Rotterdam. Koningsdag is een van de gezelligste dagen van het jaar. Tijdens deze dag wordt de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd en zijn er door het hele land festivals, vrijmarkten en andere festiviteiten. Veel Nederlanders hijsen zich traditiegetrouw in oranje of rood-wit-blauw, eten een oranje tompouce en drinken oranjebitter. Koningsdag is onlosmakelijk verbonden met Nederland en is door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Koningsdag brengt jong en oud samen!

10 jaar Koningsdag

In 2023 vieren we 10 jaar Koningsdag, maar deze dag vol gezelligheid en saamhorigheid gaat heel wat jaren terug. De eerste echte Koninginnedag werd gevierd voor Koningin Wilhelmina, in 1902. Onder Juliana groeide Koninginnedag uit tot een officiële vrije dag en tenslotte tot een nationale feestdag. Tot die tijd konden Nederlanders langs het bordes van Paleis Soestdijk lopen om de Koninklijke Familie bloemen of cadeaus te geven. Koningin Beatrix was de eerste die ervoor koos om naar de mensen toe te gaan: ieder jaar bezocht ze een of twee gemeenten in Nederland om de dag hier door te brengen.

Met het aantreden van Koning Willem-Alexander is Koninginnedag aangepast naar Koningsdag, maar het idee is hetzelfde gebleven. De Koninklijke Familie bezoekt een stad om hier deel te nemen aan de festiviteiten. Voor Koningsdag 2023 is het Rotterdam dat oranje kleurt voor alweer de tiende Koningsdag.

Ontwerp en oplage

De penning voor 10 jaar Koningsdag heeft een vrolijk design. Op de voorzijde zijn feestende mensen te zien, terwijl boven hen slingers en confetti naar beneden dwarrelt. Rondom het afgebeelde tafereel zijn kroontjes afgebeeld. Rechtsboven staat de tekst ’27 april 2023’ te lezen en onderin staat de tekst ’10 jaar Koningsdag’  De keerzijde bevat het logo van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, omgeven met feestelijke slingers en confetti. De 10 jaar Koningsdag Zilver 1 ounce heeft hetzelfde vrolijke design als de penning in coincard. Voor de voorzijde is gekozen voor een speciaal UV-gekleurd detail: de vaandel aan de onderkant is toepasselijk oranje gekleurd. Ook de tekst ’27 april 2023’ is voor deze zilveren uitvoering oranje.

Noot voor de redactie Hoge resolutie-beeldmateriaal van de Koningsdag uitgiften kunt u hier downloaden: https://royaldutchmint.sharefile.eu/d-s156862881a72413195c84e4da02972bc Over de Koninklijke Nederlandse Munt Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten. Contactgegevens Koninklijke Nederlandse Munt Birte Bakker Tel: 06 11 25 10 45 E-mail: press@royaldutchmint.com www.knm.nl Over het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland Immaterieel erfgoed bestaat uit cultuuruitingen die een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Anders dan materieel erfgoed is immaterieel erfgoed een levende vorm van erfgoed dat verandert met de tijd. Immaterieel Erfgoed in Nederland wordt zichtbaar gemaakt in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland draagt zorg voor de coördinatie van de Inventaris en promotie van immaterieel erfgoed in Nederland. Contactgegevens Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland Carola van der Woude (Woordvoerder Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Nederlands Openluchtmuseum) T: +31 6 44 97 30 64 E: pers@immaterieelerfgoed.nl www.immaterieelerfgoed.nl Over de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (Oranjebond) is een koepelorganisatie van Oranjeverenigingen en -stichtingen in heel Nederland. De Oranjebond heeft als doel om eenheid te brengen in de Oranjebeweging in Nederland, het behartigen van de belangen van de leden en het bundelen en ondersteunen van hun activiteiten. Daarnaast wil de Oranjebond duidelijk maken dat het Koningschap, dat niet gebonden is aan partij of groep, er in de veelvormige samenleving wil zijn voor elke Nederlandse ingezetene, ongeacht afkomst, ras, religie of overtuiging. De Oranjebond benadrukt het belang van het bevorderen en versterken van de band tussen de Nederlandse bevolking en het Huis van Oranje. Zij tracht dit te bereiken door het initiëren en stimuleren van festiviteiten, kerkelijke en andere herdenkingen. Contactgegevens Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Dick Steenks Tel. 06-20 84 61 18 E-mail: secretariaat@oranjebond.nl www.oranjebond.nl

Dit is een origineel bericht van
Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur