'Geen afbouw salderingsregeling: verwachte verdere overbelastingen van het stroomnet'

13 FEB 2024 13:53 | Kiwatt
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jacob van Leeuwen

Aanleiding:
Eerste Kamer houdt subsidie voor zonnestroom voorlopig in stand

De Eerste Kamer heeft tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd. De verwachting is dat het stroomnet verder overbelast raakt door het toenemen van zonnepanelen. Ook wordt verwacht dat kleine bedrijven en zonnepaneeleigenaren vaker moeten gaan betalen om terug te leveren of enkel maandelijks kunnen salderen. Tevens heeft de overheid geen oplossingen voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet. 

Overbelasting van het stroomnet, door een te groot aanbod van zonne-energie op een specifiek moment, betekent dat er een grote kans is dat er vaker stroomstoringen zullen optreden. Er is ook een kans dat in wijken met veel zonnepanelen, een groot deel van zonnepaneeleigenaren hun energie niet meer kunnen terugleveren op het net, zoals nu al dagelijks gebeurd in verschillende wijken in Nederland. Hoe meer zonnepanelen in een bepaalde wijk, hoe minder kans er is om terug te kunnen leveren. 

Verder brengen energieleveranciers steeds vaker terugleverkosten in rekening bij zonnepaneeleigenaren. De verwachting is dat deze trend door blijft zetten met het behoud van de salderingsregeling. 

Daarnaast wordt er ook gesproken over maandelijkse saldering. Dit betekent dat elke maand de geconsumeerde energie verrekend wordt met de overtollige energie, in plaats van over een jaar. Wanneer zonnepaneeleigenaren in een gebied zitten met netcongestie, zullen ze bij teruglevering weinig terugkrijgen of moeten betalen.  

Een batterij, waarmee je opgewekte energie op kan slaan, kan zorgen voor energieonafhankelijkheid. Hiermee wordt zowel het risico op uitzetten of uitvallen van de stroom vermeden, als ook de extra kosten voor het terugleveren geminimaliseerd. Batterijen dragen ook bij aan het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Kiwatt

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid