Weekendweer: regelmatig buien, maar ook zon

14 JUN 2024 07:50 | Weeronline

Stabiel zomerweer laat al een tijdje op zich wachten en ook dit weekend is hiervan helaas geen sprake. Zowel zaterdag als zondag moeten we rekening houden met enkele buien. De meeste buien vallen in de nacht en vooral overdag komen ook flink wat droge momenten voor waarbij de zon schijnt. De temperatuur varieert dit weekend van 16 tot 20 graden. Daarbij is de wind een aandachtspuntje. Vooral op zaterdag kan het stevig waaien en zijn tijdens buien en vlak aan zee enkele windstoten mogelijk.

Naast dat het deze dagen ronduit wisselvallig is ligt de temperatuur ook aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Op dit moment bedraagt de gemiddelde temperatuur sinds 1 juni slechts 13,3 graden terwijl een normale junimaand gemiddeld doorgaans verloopt met 16,4 graden. Doordat de wind voornamelijk uit het noordwesten kwam bleef de temperatuur flink achter. Deze vrijdag komt de wind uit het zuiden tot zuidwesten, waardoor de temperatuur met 17 tot 19 graden wat hoger uitvalt dan eerder deze week. Ook vandaag vallen verspreid over het land enkele buien, maar het is ook vaak droog met ruimte voor de zon.

In de loop van vrijdagavond trekken enkele buien vanuit het zuidwesten ons land binnen. De nacht naar zaterdag verloopt dan ook ronduit buiig. Bijna overal in het land gaat het enige tijd stevig regenen en lokaal is hierbij ook onweer mogelijk. De minima komen uit rond een graad of 12 op de meeste plekken.

Zaterdag een stevige zuidwestenwind

Zaterdag overdag hebben we eerst nog te maken met enkele wegtrekkende buien. In de loop van de ochtend is het vaak droog en schijnt de zon geregeld. Echt lang kunnen we van het droge weer niet genieten, want in de loop van de middag neemt de buienkans vanaf het westen alweer toe. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 16 tot 19 graden en de wind is zaterdag vrij stevig. Er staat een matige tot aan de kust krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft. Bovendien kunnen bij buien en aan de kust enkele windstoten voorkomen. Ook in de avond en in de nacht naar zondag moeten we wederom rekening houden met enkele stevige buien.

Ook wisselvallig op Vaderdag

Zondag is het Vaderdag en om 15:00 uur speelt het Nederlands elftal de eerste EK-wedstrijd tegen tegenstander Polen. Gedurende een groot gedeelte van de dag komen verspreid over het land buien voor. Dit betekent zeker niet dat de hele dag kletsnat verloopt, want tussen de buien door is het ook vaak droog met wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag neemt de buienactiviteit bovendien flink af en op sommige plaatsen in het land kan het tijdens de start van Nederland-Polen om 15:00 uur ook droog zijn. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind loopt de temperatuur op naar 17 graden vlak aan zee tot lokaal 20 graden in het zuidoosten. In de avond is het op de meeste plaatsen droog.

Stabiel zomerweer voorlopig niet in zicht

Na het weekend loopt de temperatuur nog wat verder op, maar dit gaat wel gepaard met enkele stevige regen- en onweersbuien. Het is nog wat onzeker, maar in de loop van de nieuwe week lijkt het tijdelijk iets droger te worden. Volgend weekend lijkt de wisselvalligheid echter weer toe te nemen. Al met al is van een langdurige droge periode voorlopig nog geen sprake.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/14-6-2024-weekendweer

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws