'Breda sterk gestegen in de top 10-lijst van steden met krapste woningaanbod'

23 APR 2024 12:59 | NVM
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marc van der Lee

Aanleiding:
Makelaars in Breda: ‘Woningmarkt in onze stad niet eerder zo krap’ - Vastgoed Actueel

De woningmarkt droogt op. Dat constateert de NVM bij de publicatie van haar woningmarktcijfers over het eerste kwartaal 2024.

Makelaars in Breda meldden dat de woningmarkt in hun stad niet eerder zo krap was. NVM hanteert daarvoor de krapte-indicator. Dit cijfer geeft het aantal keuzemogelijkheden aan van een koper op de woningmarkt. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator tussen vijf en tien liggen.

De cijfers over het eerste kwartaal 2024 van de 10 grootste Nederlandse steden spreken voor zich.

NVM merkt hierbij op dat deze vergelijking een licht vertekend beeld geeft. De krapte-indicator veert namelijk altijd wat op in het eerste kwartaal van het jaar, doordat de verkopen traditioneel wat tegenvallen in deze rustige wintermaanden. Breda is inderdaad sterk gestegen op de ranglijst van steden met het krapste aanbod. Het is de enige stad uit de top 10 van Nederlandse steden waar de krapte in het eerste kwartaal 2024 is toegenomen vergeleken met een kwartaal eerder. 

Op 4 juli 2024 presenteert NVM de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal 2024. Naar verwachting pakt de krapte-indicator dan opnieuw lager uit in een markt met een verder opdrogend aanbod.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed