Opnieuw een recordbedrag: opbrengst 1,6 miljoen tijdens jubileumeditie Tour du ALS

09 JUN 2022 17:16 | Stichting ALS Nederland

Team Marieke Bakker met links Thomas Acda en in het midden in de hase pino ALS-patiënte Marieke Bakker

Malaucène, donderdag 9 juni 2022 | De 10e editie van Tour du ALS is vandaag net als voorgaande jaren afgesloten met een recordbedrag voor de strijd tegen de dodelijke ziekte ALS. Met het voorlopige eindbedrag van 1.6 miljoen euro is het record van vorig jaar verbroken met ruim 400.000 euro. De teller staat na tien edities op ruim 10 miljoen euro.

Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ gingen vanochtend vroeg vanuit het Zuid-Franse dorpje Malaucène ruim 750 wielrenners, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten van start voor de beklimming van de Mont Ventoux. De Tour du ALS is het jaarlijkse sportieve evenement waarmee Stichting ALS Nederland zoveel mogelijk geld ophaalt voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en aanverwante ziekten PSMA en PLS. 

Ambassadeurs zetten zich weer in

Net als vorig jaar verschenen ALS-ambassadeurs Natasja en René Froger en Thomas Acda aan de start. ”Je wordt hier echt met je neus op de feiten gedrukt. Het is indrukwekkend om te zien hoe al die honderden mensen zich vandaag helemaal suf getrapt en gewandeld hebben. Maar met een goede reden, want deze rotziekte moet echt de wereld uit”, aldus Natasja Froger die wandelend naar boven ging. René deed voor het tweede jaar mee en koos voor de fiets. “En dan kom je onderweg andere deelnemers tegen. Ik krijg dan tranen in mijn ogen. Er zijn ook patiënten van vorig jaar die er niet meer bij zijn of patiënten die volgend jaar niet halen. Ik word er elke keer weer stil van.”

Thomas Acda fietst samen met ALS-patiënte Marieke

Voor Thomas Acda was het de 3e keer dat hij meedeed aan Tour du ALS in het team van ALS-patiënte Marieke Bakker. Marieke vertelt: “Wat fantastisch dat zoveel mensen meedoen, elk jaar zijn het er weer meer. Thomas is heel betrokken en doet er veel moeite voor dat iedereen op de weg ruimte maakt voor ons team.’ Thomas benadrukt het belang om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar ALS: “Elk tientje is een tientje bovenop dat andere geld. Al die tientjes op elkaar zijn nodig om de oplossing te vinden.”

Nog steeds een dodelijke ziekte

ALS is één van de meest ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel. Op dit moment overleeft geen enkele patiënt de diagnose ALS. Een medicijn vinden voor ALS moet daarom alle prioriteit krijgen en daar is geld voor nodig. De opbrengst van Tour du ALS gaat voor 75% naar wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, PSMA en PLS en voor 25% naar de verbetering van de zorg en kwaliteit van leven van huidige ALS-patiënten en hun naasten.

Meer binnen de rubriek Gezondheid