Voorleesmoment met Edson da Graça op 31 januari: aandacht voor taalvaardigheid kinderen

26 JAN 2024 14:33 | Counter Collective

Als kind las ik veel en het heeft zeker bijgedragen aan de carrière die ik nu heb,” aldus Edson da Graça.

Amsterdam, 23 januari 2024 - Combiwel voor Kinderen, een Amsterdamse non-profit kinderopvangorganisatie, organiseert op woensdag 31 januari een speciaal voorleesmoment met comedian en presentator Edson da Graça. Met dit initiatief wil Combiwel voor Kinderen het belang van taalontwikkeling bij schoolgaande kinderen benadrukken. De presentator, bekend van De slimste mens, Willem Wever en Heel Holland Bakt Kids, leest de leerlingen van MK Oostzanerwerf voor uit Juf Braaksel, het favoriete kinderboek van zijn 9-jarige dochter. Woordkunstenaar Manu van Kersbergen is moderator en gaat in gesprek met taalspecialist Simone Smak en Esther Lagendijk (stadsdeelbestuurder Amsterdam Noord) over het belang van taal in een multiculturele stad als Amsterdam. 

Het evenement vindt plaats tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024 en Edson da Graça leest die dag voor om de jonge Amsterdammertjes te motiveren. Taal is de basis van een mooie toekomst en zorgt voor gelijke kansen in het leven van kinderen. “Lezen is zó belangrijk voor je woordenschat. Door het lezen van een boek word je gestimuleerd om je eigen fantasie te gebruiken. Als kind las ik veel en het heeft zeker bijgedragen aan de carrière die ik nu heb,” aldus Edson da Graça.

Combiwel helpt jonge Amsterdammertjes bij taalontwikkeling

De ontwikkeling voor taal begint al op jonge leeftijd. Een taalachterstand in groep 1 haal je zelden meer in, meldt het Centraal Planbureau (2020). Door een gebrek aan tijd van zowel ouders als leraren hebben kinderen steeds vaker een taalachterstand. En een vroege achterstand in taalvaardigheden heeft negatieve gevolgen voor de langere termijn. 

Combiwel voor Kinderen heeft dankzij het werk van hun taalspecialisten extra aandacht voor taalontwikkeling. Hierdoor worden schoolgaande kinderen al op jonge leeftijd extra geholpen bij het stimuleren van taalvaardigheid. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de school en leerkracht. “Omdat we vaak in kleine groepjes werken, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Het ontlast de leerkracht (of pedagogisch medewerker) omdat de taalspecialist zelfstandig aan de slag kan,” zegt Simone Smak, taalspecialist bij Combiwel. 

Leesvaardigheid Nederlandse jeugd gedaald

Extra hulp bij taal is hard nodig want de leesvaardigheid van Nederlandse jeugd is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Een op de drie Nederlandse jongeren is nu ‘onvoldoende geletterd’ en heeft een leesniveau dat niet volstaat om als zelfstandig burger deel te nemen aan de maatschappij, blijkt uit internationaal onderzoek (Pisa Nederland 2023). 

Ook groeien steeds meer kinderen op in taalarme gezinnen en hebben extra ondersteuning nodig. De taalspecialisten van Combiwel helpen bij taal, spelling, voorlezen, maar ook met meertalige taal-en boekprojecten. “Het vroeg beginnen met voorlezen is belangrijk om leesplezier en taalontwikkeling te bevorderen. Een goed begrip van taal heeft veel invloed op de sociale, emotionele en intellectuele ontwikkeling van een kind,” aldus Simone Smak.

Programma 31 januari 2024, 13.00 uur - Duur: 60-75 min

  • Introductie door Manu van Kersbergen, spoken word artiest
  • Interview met taalspecialist Simone Smak en stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk met als thema: Waarom is taal zo belangrijk in een multiculturele samenleving als Amsterdam?
  • Spel: Raad het woord. Kort taalspel met taalspecialist Simone, onder begeleiding van Edson
  • Edson da Graça leest voor uit het lievelingsboek van zijn dochtertje: Juf Braaksel van Carry Slee
  • Q&A - vragen uit de zaal voor kinderen


Na afloop is er ruimte voor een interview met Edson da Graça, Esther Lagendijk en/of Simone Smak. Mocht u op een ander moment nog vragen willen stellen kan dat uiteraard ook. Locatie: Aula MK Oostzanerwerf, Molenwijk 8, 1035 EE Amsterdam

Over Combiwel

Combiwel is een non-profit kinderopvangorganisatie met een grote maatschappelijke betrokkenheid en 34 verschillende locaties in Amsterdam. Met een team van deskundige pedagogisch medewerkers, coaches, bso-medewerkers en samenwerkingspartners staan ze elke dag klaar voor de kinderen van 2 tot 13 jaar. 

Sprekers:

Manu van Kersbergen - moderator (woordkunstenaar)

Manu is Spoken Word artiest/woordkunstenaar, docent en zat in diverse tv-programma’s én is de moderator tijdens het event. 

Simone Smak - Taalspecialist

Simone is taalspecialist bij Combiwel voor Kinderen en helpt scholen met de verrijking van taal en om achterstanden op het gebied van taal bij kinderen nóg effectiever aan te pakken. Daarnaast heeft ze veel ervaring met de ondersteuning van nieuwkomers en meertalige kinderen.

Esther Lagendijk - Stadsdeelbestuurder Amsterdam Noord

Esther zit in het bestuur van stadsdeel Noord, bij partij GroenLinks en heeft o.a in haar portefeuille:  Onderwijs, Volwasseneducatie, laaggeletterdheid, Inburgering, Kunst en Cultuur en Inclusie en anti-discriminatie.  

Edson da Graça - komiek, presentator

Edson da Graça (1981) is een Nederlands stand-upcomedian, presentator en acteur. Hij is van Kaapverdische afkomst, maar opgegroeid in Amsterdam. Da Graça was eerst werkzaam als docent op het mbo, maar besloot als comedian een andere richting op te gaan. Sinds zijn deelname aan ‘De slimste mens’ in 2018 is het snel gegaan. Zo presenteerde hij kinderprogramma’s als ‘Willem Wever’ en ‘Nieuwe Baasjes’. In 2022 nam hij het derde seizoen van ‘Heel Holland Bakt Kids’ over van André van Duin. Ook maakt hij samen met Quinty Misiedjan en Soundos El Ahmadi de podcast BIMS waar ze leuke verhalen uit de Bijlmer delen. Edson is ambassadeur van SOS Kinderdorpen. Edson heeft vier kinderen en de ambitie om zelf een kinderboek te schrijven. 

Meer binnen de rubriek Onderwijs