Het isoleren van jouw huis is een slimme keuze. Zowel voor het comfort als voor de energiebesparing die het oplevert. Je woning blijft dan lekker warm in de winter en koeler in de zomer. En je verlaagt je energierekening.
Als het gaat om maximale besparing, hangt het rendement van isolatie af van waar het wordt toegepast en hoe goed het materiaal warmte vasthoudt. Over het algemeen levert dakisolatie de grootste energiebesparing op. Warme lucht stijgt op, dus zonder goede isolatie aan het dak ontsnapt de meeste warmte door het plafond. Na dakisolatie kan spouwmuurisolatie ook flinke besparingen opleveren, omdat de muren een groot oppervlak beslaan en snel warmte verliezen als ze niet goed geïsoleerd zijn. Isoleren in huis is nuttig om tocht te verminderen en om te voorkomen dat koude lucht vanuit de grond de woning binnendringt. Door deze isolatietechnieken te combineren, kun je je energieverbruik aanzienlijk verlagen.
Isoleren in huis
Wellicht vraag je je af wat de beste isolatie is voor jouw woning. Iedere woning is natuurlijk weer anders. Spouwmuurisolatie wordt doorgaans veel gebruikt voor huizen die na 1920 zijn gebouwd, terwijl oudere woningen zonder spouwmuur vaak meer baat hebben bij binnenmuur- of buitenmuur isolatie. Dakisolatie is vrijwel altijd een aanrader, zowel voor schuine als platte daken. Voor woningen met een kruipruimte onder de vloer kan kruipruimte-isolatie een groot verschil maken. Het isolatiemateriaal speelt ook een rol. Zo heb je EPS-parels, PUR-schuim en glaswol die elk verschillen in prijs, isolatiewaarde en milieuvriendelijkheid. Advies van een specialist kan helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw specifieke woning.
En de vleermuis: hoe zit dat?
In veel huizen wonen vleermuizen in de muren of de dakconstructie. Deze dieren helpen de insectenpopulaties in balans te houden. Daarom behoren ze ook tot een beschermd diersoort in ons land. Dus je moet er rekening mee houden bij het isoleren van je dak. Dat kan best een uitdaging zijn, want je wilt isoleren zonder hun leefruimte te verstoren. Kies daarom voor een isolatiebedrijf dat ervaring heeft met vleermuisvriendelijke aanpak. In de praktijk betekent dit vaak dat ze speciale toegangen voor de vleermuizen maken, zodat de dieren gewoon hun gang kunnen blijven gaan.
Lastige vragen
Zelf gewoon beginnen met isoleren kan dus niet altijd. Soms moet je eerst een ecologisch onderzoek laten uitvoeren voordat er isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Zo’n onderzoek bepaalt hoe je de isolatie het beste kunt uitvoeren zonder dat de vleermuizen verstoord worden. Kies daarom voor een bedrijf dat volgens de natuurvriendelijke isolatiemethode werkt en kennis heeft van ecologische regelgeving.
Verschillende soorten isolatie
Er zijn verschillende soorten isolatie waaruit je kan kiezen. Een goed isolatiebedrijf helpt je hier zeker bij. Een veel gekozen isolatie is vloerisolatie. Heel geschikt om kou en vocht uit de kruipruimte te houden en warmteverlies via de vloer te verminderen. Spouwmuurisolatie daarentegen wordt vaak gebruikt bij huizen met een spouwmuur om de muren beter te isoleren. Heb je een kruipruimte? Dan kan kruipruimte-isolatie helpen om de kou weg te houden van de begane grond en vochtproblemen te voorkomen. En voor huizen met een plat of schuin dak is goede dakisolatie dé manier om warmte in huis vast te houden.
Natuurvriendelijk isoleren
Het milieu neemt tegenwoordig meer plaats in en daarom werken steeds meer bedrijven volgens de methode van natuurvriendelijk isoleren. Ze kijken niet alleen naar energieverbruik en comfort, maar ook naar de impact op de natuur rondom je huis. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze rekening houden met de kleine bewoners, zoals beschermde dieren die je huis stiekem delen, en dat ze duurzame, milieuvriendelijke materialen gebruiken. Zo krijg je niet alleen een warm en energievriendelijk huis, maar maak je ook de vleermuizen en eekhoorns blij. Win-win voor jou én de natuur!
Profiteer van de landelijke subsidie voor isolatie
Wil je je huis isoleren? Pak dan zeker de landelijke isoleren subsidie mee! De overheid steunt namelijk duurzame keuzes. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een regeling die een verschil kan maken in je kosten. Je kunt deze subsidie aanvragen voor verschillende soorten isolatie, zolang je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een daarvan is dat de subsidie alleen beschikbaar is voor het isoleren van bestaande woningen. Bovendien gaat het ook om de grootte van de oppervlakte dat geïsoleerd wordt om van de subsidie gebruik te kunnen maken. Zo zijn er nog meer eisen, laat je daarom vooraf eerst goed informeren.
Dit is een origineel bericht van Traffic Family
Ga naar alle berichten van deze organisatie.