Persuitnodiging Gelderse Boomfeestdag op GeoFort
Kinderen verhogen de biodiversiteit bij GeoFort tijdens de Boomfeestdag
Herwijnen – Vrijdag 6 december planten leerlingen van CBS De Hoeksteen uit Spijk bomen bij GeoFort tijdens de Gelderse Boomfeestdag. De leerlingen worden bij het planten geholpen door Harold Zoet (gedeputeerde Provincie Gelderland), Jacoline Hartman (wethouder gemeente West Betuwe), Willemijn Simon van Leeuwen (directeur GeoFort en klimaatburgemeester) en Marleen van den Ham (directeur-bestuurder Stichting Nationale Boomfeestdag).
Op het forteiland worden, na een plantinstructie door Staatsbosbeheer, verschillende soorten bomen, waaronder wilgen en eiken, geplant. Rondom het forteiland komen hoogstam fruitbomen met oude rassen appels en peren. Deze bomen zorgen niet alleen voor heerlijk fruit, de bomen zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit en het klimaat.
Stichting Nationale Boomfeestdag
Stichting Nationale Boomfeestdag wil ieder kind in Nederland in staat stellen een boom te planten en spelenderwijs te ontdekken wat bomen, bossen en de natuur voor mensen en de aarde betekenen. Al sinds 1957 gaat er ieder jaar tijdens honderden Boomfeestdagen voor tienduizenden kinderen een heel nieuwe, groene wereld open. Dat gebeurt door het planten van bomen, maar ook door excursies met een (stads-) boswachter of het volgen gastlessen en workshops van bijvoorbeeld een boomkweker of een landschapsarchitect.
Boomfeestdagen worden georganiseerd door natuurorganisaties, agrariërs, overheden, Natuur- en Milieucentra en vele andere partijen.
Toekomstclub
Klimaatburgemeester Willemijn Simon van Leeuwen is al jaren bezig is met het bevorderen van jeugdbetrokkenheid bij klimaat- en duurzaamheidsthema’s met het museum van GeoFort, dat helemaal draait om de toekomst van de planeet aarde. In 2024 startte Willemijn de Toekomstclub. Jongeren uit de regio doen mee aan activiteiten die hen inspireren om actief bij te dragen aan een duurzame toekomst. Deze Toekomstambassadeurs planten op 6 december ook bomen.
Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert in Gelderland 1/3 deel van de natuur in de hele provincie, waaronder bossen. Veel mensen genieten van deze natuurgebieden, die Staatsbosbeheer beschermt en samen met en voor anderen duurzaam benut. Staatsbosbeheer is eigenaar van het fort en het terrein. Ze werken samen met GeoFort aan het verhaal van de toekomst van de aarde. Het jaar 2024 is uitgeroepen tot het jaar van het bos, het jaar waarin Staatsbosbeheer ook 125 jaar bestaat. Bos is leven en geeft leven. Vrijwel nergens leven zoveel verschillende soorten planten, dieren en schimmels samen. Staatsbosbeheer werkt aan meer nieuw bos planten.
Foto: Boomfeedtag - fotograaf Joep Bergfeld
Foto: Boomfeedtag - fotograaf Joep Bergfeld
Dit is een origineel bericht van Stichting Nationale Boomfeestdag
Ga naar alle berichten van deze organisatie.