'Nederland kan toenemend geweld op natuurbeschermers internationaal bestrijden'

15 SEP 2022 12:14 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Coenraad Krijger, iUCN, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tweede Kamer: Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking - Rondetafelgesprek: Beleidsnota | ANP

Het geweld tegen natuurbeschermers neemt wereldwijd toe. Vaak zijn dit mensen van maatschappelijke organisaties of parkwachters die een natuurgebied beschermen. Inheemse mensen worden echter het hardst getroffen, omdat hun landrechten vaak niet goed zijn vastgelegd of worden nageleefd en omdat zij veelal in grondstofrijke gebieden leven en zich verzetten tegen niet-duurzame winning van deze grondstoffen.

In de Beleidsnotitie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking staat geschreven dat het kabinet internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) bevordert, waaronder ook het voorkomen van mensenrechtenschendingen in waardeketens. Vandaag vindt een rondetafelgesprek plaats over deze Beleidsnotitie en dit onderwerp verdient daar een plek op de agenda. Naast het bieden van steun, zou het kabinet zich op internationaal politiek niveau uit moeten spreken tegen het geweld tegen natuurbeschermers en zou het zich moeten inzetten voor adequate IMVO-wetgeving op zowel nationaal, Europees en VN-niveau.

Volgens de organisatie Global Witness werden er in 2020 228 moorden op milieuactivisten geregistreerd - dat waren er vier per week. En deze getallen zijn zeer waarschijnlijk nog een onderschatting van de werkelijkheid. Er is een bereidheid nodig van overheden wereldwijd om bedrijven, (lokale) overheden en andere actoren ter verantwoording te roepen voor de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden binnen hun waardeketens.

Nederland moet zich hier sterk voor maken. Niet alleen omdat deze misstanden fundamentele schendingen van mensenrechten inhouden, maar ook omdat de meeste biodiversiteit ter wereld juist door lokale bewoners wordt beschermd. Volgens de VN valt 80 procent van de wereldwijde biodiversiteit binnen inheemse territoria. Dat deze gemeenschappen ondersteund worden in de bescherming van hun leefgebied is van wereldwijd belang.

Coenraad Krijger is directeur van IUCN NL

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid