Accenture technologievisie 2024: AI wordt intuïtiever, menselijker

11 JAN 2024 06:30 | Accenture

Nieuw onderzoek van Accenture toont aan dat we ons midden in een aanzienlijke technologische verschuiving bevinden. AI en verwante technologieën ontwikkelen zich tot 'Human by Design': ze worden menselijker en intuïtiever in gebruik, wat een nieuw tijdperk van ongekende productiviteit en creativiteit inluidt. Het onderzoek stelt ook dat deze technologieën krachtiger, gebruiksvriendelijker en meer geïntegreerd worden in alle facetten van ons leven. We gaan naar een wereld waarin technologie alomtegenwoordig is, maar tegelijkertijd ook onzichtbaarder wordt.

Accenture's Technologievisie 2024, getiteld “Human by Design: How AI Unleashes the Next Level of Human Potential”, belicht hoe technologie, met name generatieve AI, steeds menselijker wordt. Naarmate deze technologie zich meer op de mens richt, vergroot dit aanzienlijk de mogelijkheden voor mensen om hun potentieel te benutten en het bedrijfsleven fundamenteel te veranderen. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat generatieve AI invloed kan hebben op 44% van alle arbeidsuren in diverse industrieën, de productiviteit kan verhogen in wel 900 verschillende beroepen en een wereldwijde economische waarde van 6 tot 8 biljoen dollar kan genereren.

"AI, spatial computing en lichaamsbewegingstechnologieën ontwikkelen zich razendsnel, worden bijna onzichtbaar en imiteren menselijke vaardigheden. Dit opent nieuwe mogelijkheden om te doen wat ooit ondenkbaar was", zegt Rob Knigge, Country Managing Director van Accenture Nederland. "Deze ontwikkelingen veranderen fundamenteel hoe we werken, leven en leren en brengen grote vernieuwingen in sectoren als retail, entertainment, banken, gezondheidszorg en productie. Bedrijven die nu investeren in 'human by design'-technologieën, zetten een nieuwe standaard voor industrieel leiderschap."

Het onderzoek onderscheidt vier belangrijke trends in de ontwikkeling naar 'human by design'-technologieën:

  • AI als ideale match – We evolueren naar een wereld waarin data op menselijke wijze wordt georganiseerd, redenerend en zelfs creatief. In plaats van door bergen zoekresultaten te spitten, krijgen gebruikers gepersonaliseerde antwoorden zoals adviezen, samenvattingen, essays, beelden of zelfs kunst. Zoeken verandert in synthetiseren. Leiders die hun organisatie uitrusten met AI-gebaseerde kennisinstrumenten, zullen enorme prestatieverbeteringen en concurrentievoordelen realiseren.
  • Ontmoet mijn agent – Dit betreft ecosystemen waarin AI-agenten voor individuen handelen. Deze geautomatiseerde agenten bieden niet alleen assistentie en advies, maar ondernemen ook acties voor ons in zowel de fysieke als digitale wereld. Ze verhogen de collectieve productiviteit van werknemers en creëren grote waarde voor deelnemende bedrijven. Bijna alle leidinggevenden (96%) zien in het inzetten van AI-agent ecosystemen een belangrijke kans voor hun organisatie in de komende drie jaar.
  • De benodigde ruimte – Het creëren van waarde in nieuwe immersieve omgevingen. We breiden onze fysieke, tweedimensionale wereld uit naar driedimensionale omgevingen met technologieën zoals spatial computing, metaverse, digital twins en AR/VR. Deze nieuwe ruimtes en ervaringen verbinden onze digitale en fysieke werelden op nieuwe manieren, stimuleren innovatie en verbeteren onze manier van werken, leven en leren. Een derde (33%) van de consumenten in de retail is geïnteresseerd in het gebruik van spatial computertechnologieën of -apparaten voor winkelen.
  • Ons lichaam elektronisch – Het gebruik van geavanceerde, geïntegreerde technologieën zoals AI-gestuurde wearables, neurotechnologie voor hersenactiviteitmeting en oog- en bewegingstracking. Deze technologieën vergroten ons begrip van onszelf, ons leven en onze intenties, en verbeteren hoe we werken en leven. 94% van de leidinggevenden gelooft dat menselijke interface-technologieën ons beter inzicht geven in gedrag en intenties, wat de interactie tussen mens en machine transformeert.

"Mensgerichte technologieën, waaronder GenAI, staan klaar om het menselijk potentieel te maximaliseren, met een breed scala aan zakelijke en maatschappelijke voordelen," voegt Knigge toe. Hij benadrukt dat een overweldigende 93% van de leidinggevenden erkent dat het in het licht van snelle technologische vooruitgang essentieel is voor organisaties om doelgericht te innoveren.

De bevindingen van 'Technology Vision 2024' zijn gepresenteerd tijdens CES 2024. De opname is hier te bekijken.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media