Formule 1: zomers raceweekend in Azerbeidzjan, wel vrij wel wind en woestijnstof

11 SEP 2024 13:44 | Weeronline

In Bakoe, Azerbeidzjan is het dit weekend zonnig en warm met maxima rond 27 graden. De kans op buien is op alle dagen klein, al is een bui tijdens voor de kwalificatie op zaterdag niet uitgesloten. Er waait het hele weekend een stevige wind uit het noordoosten tot oosten. Ook zit er flink wat woestijnstof in de lucht, waardoor de zon soms flets schijnt.

Bakoe is de hoofdstad van Azerbeidzjan en de Formule-1 race wordt gehouden in het zuiden van de stad. Het stratencircuit staat bekend om zijn lange rechte stukken, uitdagende haarspeldbochten en smalle straten. De stad Bakoe ligt op een schiereiland in de Kaspische Zee, waardoor het soms flink kan waaien. Dit is ook tijdens het komende raceweekend het geval.

Woestijnstof in de lucht

Het weerbeeld bestaat zowel vrijdag, zaterdag als zondag uit een mix van wolken en zon. De zon kan soms wat flets schijnen omdat er behoorlijk wat woestijnstof in de lucht boven Bakoe zit. Deze woestijnstof is afkomstig uit woestijnen in Turkmenistan, Oezbekistan en het zuiden van Kazachstan, met name de Karakum-woestijn en de Kyzylkum-woestijn.

De buienkans is op alle drie de dagen klein, maar zaterdagmiddag is de buienkans iets groter dan op vrijdag en zondag. Als het dit raceweekend tot een bui komt zou dit dus precies tijdens de kwalificatie kunnen zijn. De kans dat ook de kwalificatie gewoon droog verloopt is echter een stuk groter.

Verraderlijke wind

Er staat tijdens dit raceweekend ook een stevige wind met veelal een windkracht 4 uit het noordoosten of oosten. Door de hoge gebouwen is de wind soms onvoorspelbaar. Op sommige stukken waait het nauwelijks, terwijl het op andere delen van het circuit juist behoorlijk winderig is. En een kleine verandering van de windrichting kan de precieze locaties waar het op het circuit waait anders maken.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/11-9-2024-f1-gp-weekend-azerbeidzjan-bakoe

Meer binnen de rubriek Sport